Teslin autopilot spasio pijanog vozača izazvavši oduševljenje, ali i zabrinutost

Da li je u pitanju preveliko poverenje u savremene tehnologije, nebriga za tuđ i sopstveni život ili nešto treće, tek dvadesetčetvorogodišnji vozač iz Norveške zaspao je za volanom Tesle pod dejstvom alkohola, a vozilo se, prepoznavši stanje svog vlasnika, samo zaustavilo i uključilo sva četiri žmigavca, piše Clean Technica.

Na snimku se vidi Teslin Model S kako postepeno usporava da bi se najzad zaustavio u tunelu, a kako svedoci ovog incidenta nisu mogli da probude mladića, pozvali su hitnu pomoć i policiju. Nadležni su se kasnije oglasili na tviteru i potvrdili da je vozač bio pod dejstvom alkohola, pa to demantuje pojedine navode da je reč o marketingu kompanije Tesla.

Ipak, nije sve tako sjajno u ovoj priči sa srećnim krajem. Jasno je da su spaseni životi vozača i ostalih učesnika u saobraćaju povod za slavlje, ali ima i onih koji u ovoj vesti vide razlog za zabrinutost.

Naime, teslin autopilot nije savršen o čemu svedoče brojni udesi sa fatalnim ishodom. Tako je 2019. godine život izgubio petnaestogodišnji Jovani Maldonado kada se u vozilo kojim je upravljao njegov otac „zakucao“ Teslin Model 3 na autopilotu.

Svetski mediji pisali su o još najmanje šest takvih slučajeva u kojima su vozači i saputnici stradali jer su ukazali možda preveliko poverenje tehnologiji koja se tek razvija.

To objašnjava zašto je glorifikacija događaja poput pomenutog spašavanja pijanog vozača zabrinjavajuća jer može značiti početak jedne opasne prakse. Pojedini vlasnici Tesle ovo mogu rastumačiti kao „zeleno svetlo“ da u rizičnim sitacijama ipak krenu na put ubeđeni da će autopilot bezbedno preuzeti volan ukoliko im pažnja popusti.

Ovo, naravno, ne bi trebalo stavljati u prvi plan već se, kako glase pojedini komentari, paralelno sa razvijajućom tehnologijom samovozećih automobila mora raditi i na edukaciji vozača kako bi ubuduće, ma koliko savršen autopilot u njihovom vozilu bio, sedali za volan samo onda kada su u stanju da neprestano motre na saobraćaj.

Isto kažu i tesline apologete koji tvrde da su za svaki od ovih udesa odgovorni prvenstveno vozači jer kompanija Tesla, iako neprestano radi na usavršavanju autopilota, nikada nije ohrabrivala vožnju u rizičnim situacijama.

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti