Tesline punjače uskoro će moći svi da koriste

Photo-ilustration: Pixabay

Mrežu punjača kompanije Tesla, do kraja godine, moći će da koriste i vlasnici električnih automobila drugih proizvođača, najavio je Ilon Mask, izvršni direktor kompanije.

Najveća prednost Teslinih punjača, u odnosu na ostale, jeste odlično razgranata mreža superpunjača kojih u svetu trenutno ima oko 25.000 koji su postavljeni na više od 27.000 stanica.

Zahvaljujući najavljenom “otvaranju” vozači električnih automobila širom sveta moći će da odahnu, a velike su šanse i da ovo postakne ljude da se sve više opredeljuju za kupovinu ovih automobila.

„Otvorićemo mrežu superpunjača i za druga električna vozila do kraja godine”, napisao je Mask na Tviteru.

Vozače električnih automobila brine činjenica kako će biti rešen problem drugačijih priključaka za punjenje kod drugih brendova, ali prvi čovek Tesle sigurno je i na to mislio. Verovatno će uskoro predstaviti i neku vrstu adaptera koji će biti postavljeni na punjače.

Teslina misija je da ubrza tranziciju ka održivosti, a otvaranjem svoje mreže za punjenje drugim električnim vozilima upravo to i čini.

U Beogradu kod robne kuće Ikea, prošle godine, u rad su puštena četiri punjača kompanije Tesla. Reč je o tzv. superpunjačima, snage 150 kW. Za oko 20 minuta punjenja, oni Teslinim modelima S, X i 3 obezbeđuju mogućnost prelaska i do 250 kilometara.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti