Mercedes Benz spreman za potpunu elektrifikaciju do 2030.

Foto-ilustracija: Pixabay

Popularna nemačka autokompanija saopštila je da će od 2025. godine svi novi modeli biti isključivo električni, dok će postojeći modeli biti dostupni u električnoj verziji kako bi kupci mogli da ostanu verni svojim omiljenim četvorotočkašima.

Cilj je da do 2030. godine Mercedes Benz prodaje isključivo električne automobile, dok će nešto skromniji cilj ova kompanija ostvariti u 2022. godini kada namerava da u svim segmentima proizvodnje koristi isključivo električna vozila.

„Proizvodnja električnih vozila hvata zamah, naročito u segmentu luksuznih automobila gde Mercedes Benz i pripada. Prekretnica je sve bliže i mi ćemo biti spremni kada se tržište okrene isključuvo električnim automobilima do kraja decenije. Ubeđen sam da ćemo biti uspešni u ovoj uzbudljivoj novoj eri koja dolazi“, rekao je izvršni direktor Mercedes Benza, Ola Kalenius.

Na ovom putu Mercedes ne štedi ni znanje ni novac pa tako, osim što ubrzano radi na istraživanju i razvijanju novih tehnologija, ova autokompanija namerava da uložiti preko 40 milijardi evra u vozila na baterije između 2022. i 2030. godine.

Takođe, masovna proizvodnja električnih automobila zahteva i masovnu proizvodnju baterija, a Mercedes planira da osnuje osam gigafabrika za proizvodnju baterija „sledeće generacije“.

Kako navode u saopštenju, najsavremenije baterije biće visoko standardizovane i pogodne za upotrebu u preko 90 odsto Mercedes Benz automobila i kombija.

Kada je reč o punjenju, novi standard pod nazivom „Plug & Charge“, koji će debitovati kasnije ove godine, znatno će olakšati proces punjenja omogućavajući kupcima da se priključe i napune bez dodatnih koraka potrebnih za autentifikaciju i obradu plaćanja.

„Mercedes me Charge“ trenutno je jedna od najvećih svetskih mreža za punjenje jer raspolaže sa preko 530.000 punjača širom sveta.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti