Nova mašina za presađivanje stabala stigla u Beograd

Foto: JKP „Zelenilo – Beograd”

“Sadiša” mašina za presađivanje stabala sa busenom i zemljom u kojoj je drvo raslo stigla je u Beograd.

Mašina je opremljena sa četiri polukružna noža koja se pokreću hidrauličnim pogonom. Noževi se postavljaju oko stabla u položaj koji obuhvata zemlju oko korena, a kada se sva četiri noža spuste, stablo se izdiže i prenosi na novu lokaciju gde se spušta u unapred pripremljenu sadnu jamu iskopanu uz pomoć mašine i istih je dimenzija kao i busen stabla koji se presađuje.

Prečnik busena stabla koji ova mašina formira je 180 cm, a dubina kopanja iznosi 106 cm. Oblik noževa odgovara prirodnom korenovom sistemu i na taj način pospešuje ponovni rast nakon presađivanja. Uspešnost presađenih drveća je preko 95 odsto, navodi se u saopštenju JKP „Zelenilo Beograd”.

Foto: JKP „Zelenilo – Beograd”

Prilikom presađivanja drveća vodiće se računa o vitalnosti drveta, opštem stanju, zdravlju drveća, kao i kvalitetu zemlje. Presađivanje stabala će se vršiti u periodu mirovanja vegetacije, od oktobra do marta meseca, kada su najveće šanse za uspešno presađivanje, a presađivaće se samo ona stabla na koja se može primeniti puna tehnologija sadnje, koja su dobre fiziološke i zdravstvene kondicije.

“Nažalost, do sada se to rešavalo tako što je stablo moralo da bude posečeno, ali smo to nadoknađivali tako što smo na drugom mestu sadili tri stabla. Sada, uz pomoć „sadiše”, rešavamo taj problem jer stablo možemo da prebacimo na drugu lokaciju gde će ono nastaviti svoj život”, pojasnio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, piše na sajtu grada.

Dodao je da novom mašinom mogu da se presađuju stabla stara desetak do 12 godina, visine do petnaestak metara.

Direktor JKP „Zelenilo Beograd” Slobodan Stanojević je rekao da ovu mašinu nema niko u okruženju, da je primerena velikim gradovima, te da je to još jedan dokaz da Beograd postaje svetska metropola.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti