Borba za reku Toplicu – izvor života ili izvor šljunka?

Foto: Udruženje Zaštitimo reku Toplicu

Borba za reku Toplicu, koja se godinama unazad odigrava između udruženja „Zaštitimo reku Toplicu“ i privatnih firmi koje iskopavaju šljunak, ovih dana je odjeknula nakon što su iz udruženja saopštili da je firma „Savić Trans“ prošlonedeljnom eksploatacijom šljunka napravila „haos“.

Kako za Energetski portal kaže predsednik udruženja Boban Stojković, prijave za nelegalne aktivnosti na reci već su stigle na adrese nadležnih, ali se, uprkos tome, bageri nisu povukli sa obale. Štaviše, nastavljaju sa radovima kao da se ne boje mogućih posledica, kaže Stojković.

On objašnjava da su na teren izašli vodni inspektor, policija i ribočuvarska služba, te da su napravili zapisnik prema kome u postupcima firme ima elemenata krivičnog dela.

Iz JVP „Srbijavode“ je usledio odgor da firma „Savić Trans“ ne poseduje vodni akt  i da za isti nikada nije aplicirala, pa tako nema ovlašćenje za bilo kakve radove na reci. Međutim, ovlašćenje za eksploataciju na Toplici nije moguće ni dobiri jer, kako kažu iz udruženja, ova reka nije ušla u pravilnik o eksploataciji budući da sadrzi veoma malo šljunka.

Ono što su bageri prošle nedelje ostavili iza sebe aktivisti su okarakterisali kao „ekološku katastrofu“, a u udruženju su ogorčeni jer vlasniku firme još uvek nije oduzeta mehanizacija.

Stojković dodaje da su, usled ilegalnih aktivnosti na Topici, ljudima počele da propadaju njive koje polako „uzima“ voda, mada napominje da problem sa neuređenim rečnim koritom datira od ranije.

„Reka Toplica, nama koji zivimo pored nje, puno znači. Ne dajte da nam je pojedinac uništava.Udruženje se trudi da podigne svest ljudi u Toplickom kraju, imali smo nekoliko akcija sa decom i očistili delove reka. Ako mi i naša generacija ne zaslužujemo čistu reku, onda neka zasluže naša deca“, zaključio je Stojković.

Kontaktirali smo i vlasnika firme „Savić Trans“ Mladena Savića koji je za naš portal rekao da nije reč o ilegalnim aktivnostima na reci već o radu na privatnom posedu za šta ima dokaze.

„Policija je izašla na teren i oni će da utvrde da ja ništa nezakonito nisam uradio. Mene je čovek angažovao na privatnoj parceli, a na reci nije bilo nikakvih radova. Reka je sama menjala tok“, prokomentarisao je optužbe Savić.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti