Javi poziv za subvencije za solarne panele biće raspisan 3. septembra

Foto-ilustracija: Pixabay

Javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela na krovove stambenih objekata Ministarstvo rudarstva i energetike objaviće 3. septembra. Prema rečima Jovanke Atanacković, državne sekretarke ministarstva, nakon raspisivanja Javnog poziva lokalne samouprave će nastaviti da sprovode dalje korake.

“Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu“, rekla je Atanacković, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dalje navodi, nakon što poziv bude objavljen, postupak će biti isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

“U procesu energetske tranzicije pratimo svetske tokove, a to znači da želimo čistiji vazduh i dodatni ekonomski razvoj. Kada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci-proizvođači, što je novost kod nas, malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela“, istakla je ona.

Atanackovićeva je podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

“Danas je sve drugačije. Nema kontakta sa državnom administracijom, nije potrebno idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad. Jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, sa kojim potpišu ugovor, i nakon toga budu priključeni na mrežu. Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili ta količina biće prebačena za sledeći mesec“, objašnjava Atanacković.

Državna sekretarka je objasnila da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara, i ako bismo iskoristili samo deset odsto, mogli bi da imamo oko šest gigavata iz solarnih panela. 

“Solarni paneli imaju dvostruku korist za sve nas. Ekonomski su isplativi, za sedam do osam godina vrati se ulaganje, a radni vek panela je 25 godina. Računi za utrošenu energiju će biti znatno niži. Drugi bitan razlog je da konačno svi počnemo da vodimo računa o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje bacimo proizvodnju jedne termoelektrane kroz prozor“, ističe ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti