Ko vozi najstarije putničke automobile u EU?

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) objavilo je nedavno analize aktuelne situacije u sektoru saobraćaja u Evropskoj uniji. Prva u nizu se tiče starosti vozila.

Foto-ilustracija: Pixabay

Analitičari su otkrili da vozni park u Evropi svake godine postaje sve stariji.

Prosečna starost putničkih automobila u 2019. godini je iznosila 10,8 godina, u poređenju sa 10,6 godina u 2016. godini.

Kombiji su postigli isti rezultat – 10,9 godina, dok su teretna vozila velike nosivosti bliža „penziji“ za 0,3 godine nego 3 godine ranije i imaju prosečno 12,3 godina.

Podaci iz 2018. godine pokazuju da najstarije putničke automobile voze Estonci, Litvanci i Rumuni čija prosečna starost premašuje 16 godina. Najmlađi automobili na putevima mogu se naći u Luksemburgu – 6,4 godine, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je u međuvremenu istupilo iz ove zajednice – 8 godina.

Prema saznanjima ovog udruženja, među Evropljanima su prošle godine najpopularniji izbor bili benzinci i čak 58,9 odsto novih registrovanih automobila u Evropskoj uniji se kreće na benzin. Drugo mesto zauzimaju dizelaši čiji je udeo u ukupnom broju registracija bio 30,5 odsto. Slede hibridi, 5,9 odsto, i elektromobili, 3 odsto.

Možda očekivano s obzirom na njihov naziv – trenutno se najmanje stanovnika Unije odlučuje za korišćenje automobila na alternativna goriva – 1,7 odsto.

Flota motornih vozila broji 271,5 miliona putničkih automobila, kao i 41,2 miliona komercijalnih vozila i autobusa.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti