Klimatski rekordi iz Kalifornije: Kiša padala na 48°C, temperatura okeana dostigla 26°C

Tokom proteklog perioda u američkoj saveznoj državi Kaliforniji zabeležena su dva svetska rekorda nastala kao posledice klimatskih promena.

Najpre je 24. jula u gradiću Imperijalu u 3 sata i 53 minuta poslepodne, po lokalnom vremenu, kiša počela da rominja. Nastavila je da pada naredna četiri sata. Ništa neobično, mislite? Nije ukoliko ne znate da je živa u termometru tog dana dostigla neverovatnih 48 stepeni Celzijusa – i da su padavine vrlo retka pojava na više od 38.

Foto-ilustracija: Pixabay

Bizaran događaj postavio je novi rekord za najvišu temperaturu ikada izmerenu za vreme padavina, tvrdi meteorolog Džef Masters. Većina vode je isparavala, a tokom „najtoplije“ padavine u svetskoj istoriji vlažnost je iznosila samo od 11 do 15 odsto.

Prethodni „rekorder“ ove vrste padao je takođe u Kaliforniji, u Nidlsu, na temperaturi tek 0,2 stepena nižoj – 47,8 Celzijusa.

Kada odemo na letovanje, pri ulasku u vodu, neizostavno se zagrevamo u plićaku. Da li bismo to radili da je u vodi 26 stepeni?

Naučnici kalifornijskog okeanografskog instituta Skrips, od 1916. godine prate temperaturu okeana uzimajući uzorke vode iz pristaništa u San Dijegu. Vrednosti koje su izmerili 2018. (25,9 pa 26°C) nadmašile su prethodnu najvišu izmerenu 1931. (25,8°C)

Neobično je to što „krivicu“ ne možemo da svalimo na toplu morsku struju El Ninjo, s obzirom na to da je ona vodu poslednji put „zagrevala“ 2016. Po njenom prestanku, okean se uobičajeno ohladi. Međutim, to ovoga puta nije bio slučaj, a odgovornost se pripisuje globalnom zagrevanju.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti