Klimatske promene ubrzavaju „umiranje“ šuma i usporavaju njihov rast

Foto-ilustracija: Pixabay

Pod uticajem porasta temperature na Zemlji, i šume širom sveta se transformišu, suočene sa sve ozbiljnijim sušama, požarima i bolestima koje uništavaju drveće. Rezultati novog istraživanja su obelodanili sumornu istinu – klimatske promene ubrzavaju umiranje šuma i usporavaju njihov rast, čineći ih u proseku mlađim i nižim.

Nejt Mekdauel, naučnik iz laboratorije PNNL (Vašington, Sjedinjene Američke Države) i autor izveštaja, je upozorio da će se zabrinjavajući trend nastaviti uporedo sa globalnim zagrevanjem. „Buduća planeta sa manje drevnih, velikih šuma biće drugačija u odnosu na ovu na koju smo navikli. Stara stabla uglavnom predstavljaju domaćine većem broju vrsta i skladište više ugljen-dioksida od mladih“, objasnio je istraživač.

Ne samo da se zbog klimatskih promena umanjuje kapacitet šuma za pohranjivanje štetnog gasa, proizvedenog sagorevanjem fosilnih goriva, već posledično mnoge vrste ne mogu da borave u njima kao što bi to bio slučaj u normalnim okolnostima. Na taj način se dodatno ugrožava njihova uloga u borbi protiv protiv globalnog zagrevanja, naglasio je Mekdauel.

Osamdeset odsto kopnenih životinja, prema podacima Svetskog fonda za prirodu (WWF), živi u šumama. Raširena pojava „smrti“ među drvećem, kao i krčenje, narušavaju njihova staništa. Neke vrste, poput sumatranskog tigra i orangutana, su tako dovedene pred izumiranje.

Poremetivši proces fotosinteze, klimatske promene negativno utiču na rast stabala, kao i na njihovu sposobnost obnavljanja, što zajedno vodi do prevremene „smrti“.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti