Kineski nuklearni reaktor počeo da proizvodi struju

Foto-ilustracija: Pixabay

Prva kineska nuklearna elektrana, koja koristi domaći dizajn nuklearnog reaktora treće generacije – Hualong Jedan, puštena je u komercijalni pogon.

U gradu Fućing na istoku Kine, nakon sedmodnevnog probnog rada, jedinica broj 5, proizvodi električnu energiju za prodaju, navodi se u saopštenju kineske Nacionalne nuklerane korporacije (CNNC).

Puštanjem u rad ovog reaktora Kina staje rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i Rusijom koje već koriste neukleranu tehnologiju treće generacije.

Reaktor Hualong Jedan ima dizajnerski vek dug 60 godina i zadovoljava najstrože bezbednosne standarde na svetu. Reaktor je napravljen tako da koristi kombinaciju “aktivnih i pasivnih” sigurnosnih sistema i ima dvostruki omotač koji ispunjava najnovije međunarodne zahteve o nuklearnoj bezbednosti.

Komercijalna upotreba reaktora Hualong Jedan pomoći će Kini u ispunjavanju razvojnih ciljeva, a to je postizanje ugljenične neutralnosti pre 2060. godine.

Prema procenama jedicina broj 5 proizvodiće skoro 10 milijardi kWh električne energije godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje strujom milion stanovnika. 

Električna energija koju proizvodi ova jedinica jednaka je smanjenju potrošnje od 3,12 miliona tona standardnog uglja i procenjuje se da smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 8,16 miliona tona godišnje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti