Kamen temeljac za HE „Buk Bijela“ biće položen 17. maja

Foto-ilustracija: Unsplash (Marcus Ganahl)

Na današnjem skupu u organizaciji SANU, ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je da se HE „Buk Bijela“ gradi kao zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, a kamen temeljac biće položen 17. maja.

Ona je istakla da ministarstvo priprema novi investicioni plan vredan blizu 16 milijardi evra, a da će okosnicu tog plana činiti nova ulaganja u velike i srednje hidroelektrane i u obnovljive izvore energije.

„Kad govorimo o hidroelektranama, prvi projekat koji će početi da se realizuje jeste izgradnja hidroelektrana na gornjoj Drini. Ukupna vrednost tog projekta je 520 miliona evra i obuhvata izgradnju tri hidroelektrane. Za izgradnju najveće od tri hidroelektrane, HE „Buk Bijela“, 17. maja će biti položen kamen temeljac“, naglasila je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da je važno da se sve radi u skladu sa svim propisima kad je reč o zaštiti životne sredine i da će sve informacije biti dostupne javnosti.

„Mi nismo vlada niti država koja će raditi na štetu životne sredine. S druge strane, moramo da nađemo načine da imamo dovoljne količine proizvedene električne energije, naravno, uz poštovanje svih principa životne sredine“, dodala je ona.

HE „Buk Bijela“ koja će proizvoditi 332.34 GWh jedna je od planiranih hidroelektana na gornjoj Drini, navodi se na sajtu Elektroprivrede Republike Srpske.

Zbog svojih geografskih karakteristika, Republika Srpska svrstava se u područja sa velikim hidroenergetskim potencijalom. Najznačajniji deo ovog potencijala, čak 1948 MW moguće instalisane snage, nalazi se u slivovima Drine, a nešto manje na rekama Vrbas i Trebišnjica. Najmanji potencijal imaju reke Una, Sana, Bosna i Neretva, a ukupna moguća instalisana snaga Repubnile Srpske iznosi 3351 MW.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti