Počela prijava za podsticaje koje daju država i Svetska banka

Foto-ilustracija: Pixabay

Mala poljoprivredna gazdinstva i preduzeća mogu da se prijave za novčane podsticaje koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom.

Kako je rekao ministar Branislav Nedimović, projekat, sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, trajaće tri godine i maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može da dobije je 25.000 evra, a firme 200.000 evra.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da je konkurs otvoren do 4. juna i da svako gazdinstvo može da se prijavi.

“Ovaj javni poziv namenjen je voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća. Biće objavljena još dva poziva za stočare i za ratare, čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe”, objasnio je ministar.

Kako je istakao po ovom konkursu novac se dobija unapred, 50 odsto granta, 40 odsto je kreditna podrška, dok 10 odsto mora poljoprivrednik sam da obezbedi.

“Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mladi poljoprivrednici iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijenih područja”, rekao je on, napomenuvši da je 14 banaka uključeno u taj sistem.

Nedimović je rekao da je veliko interesovanje za nabavku traktora, posebno u Priboju i Prijepolju i da je već 120 profaktura izdalo jedno preduzeće.

Prema njegovim rečima, da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra, s uključenim PDV-om.

“Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 odsto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da biste obezbedili kredit od 40 odsto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami”, objasnio je Nedimović.

On je napomenuo i da vlasnik tako nabavljen traktor pet godina ne može otuđiti.

Za više informacija pogledajte ovde.

Izvor: Vlada Republike Srbije

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti