Kako e-uprava čuva drveće?

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

U Srbiji je trenutno pokrivenost internetom oko 60 odsto, a cilj je da u naredne tri godine 100 odsto građana i privrednika ima pristup internetu, jer je to danas jedno od osnovnih ljudskih prava, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Najavila je da će u martu biti raspisan konkurs kako bi se internet uveo u 600 naselja u Srbiji i omogućilo njegovo korišćenje za 90.000 domaćinstava.

Na otvaranju skupa „Digitalna saradnja: transformacija vlada“, Ana Brnabić je rekla da je pušten u rad novi portal e-uprave i poručila da je digitalizacija i transformacija javne uprave velika šansa za korenitu reformu.“Srbija je potpuno posvećena digitalizaciji i prošli smo zaista težak put u poslednje tri godine, ali smo mnogo uradili“, poručila je Brnabićeva i navela da je Srbija u poslednje tri godine od zemlje koja nije imala ni osnovne registre u elektronskom obliku postala zemlja u kojoj se najveći broj informacija među organima razmenjuje elektronski.

Naglasila je da e-uprava takođe štiti životnu sredinu i računica pokazuje da smo uštedeli oko 103 miliona listova A4 papira, što je 517 tona papira i tako sačuvano više od 10.000 stabala.

Takođe je navela da je broj razmenjenih dokumenata dostigao 8 miliona što, kako je objasnila, znači da 8 miliona građana ili privrednika nije moralo da obilazi šaltere i donosi „na noge“ papire, kao što je ranije bio običaj.

„Od zemlje u kojoj je svaki državni organ i lokalna samouprava čuvala dokumenta u sobicama došli smo do države koja ima najmoderniji Data centar gde čuvamo podatke građana na sigurnom, a gradimo još jedan u Kragujevcu„, kaže Brnabićeva.

Foto-ilustracija: Unsplash (Paul Hanaoka)

Brnabićeva je najavila da će u 2020. godini biti omogućen elektronski upis dece u vrtiće, kao i elektronski upis u osnovne i srednje škole. Podsetila je da je uveden e-Dnevnik, e-Repcept, e-Katastar, e-inspektor, elektronsko plaćanje poreza, elektronska prijava sezonskih radnika, e-Pravosuđe…

Navela je da je počela izgradnja prvog digitalnog koridora – Moravskog koridora koji će, kaže, omogućiti građanima i privredi u lokalnim samoupravama kao što su Čačak, Trstenik, Kruševac da imaju internet jednakog ili boljeg kvaliteta nego u Beogradu ili Novom Sadu.

U Beogradu su predstavnici Ujedinjenih nacija, među kojima je i Vinčenco Akvaro, koji vodi digitalizaciju vlada pri UN, predstavnici Estonije, zemlje koja je prepoznata kao lider u digitalizaciji, predstavnici Nemačke, Austrije, Švajcarske, Koreje, ali i predstavnici Albanije i Severne Makedonije, zemalja koje sa Srbijom učestvuju u takozvanoj „mini Šengen“ inicijativi.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti