Opšta digitalizacija i „iskorenjivanje“ papira u javnoj administraciji je moguće! Finska je primer

Digitalizacija javne administracije u Finskoj traje već 20 godina, što tu zemlju čini apsolutnim globalnim liderom u ovoj oblasti i verovatno najefikasnijom javnom administracijom na svetu. Koliko su dobri svedoči i njihova tvrdnja da je geolokacijski servis koji su razvili za potrebe svojih službi kao što je katastar, tačniji od Guglovog.

Foto-ilustracija: Pixabay

Finska je i jedan od zemalja pionira u pogledu digitalne reforme obrazovanja.

Nova reforma obrazovanja uvela je digitalizaciju učenja. U toj zemlji, obrazovanje je besplatno za svu decu, učenici u školi imaju besplatne obroke, socijalno i zdravstveno osiguranje i besplatne udžbenike. U potpunosti je digitalizovano učenje. U  učionicama umesto knjiga i sveski deca na stolovima imaju ajpede na kojima igrajući igrice uče neke od najbitnijih stvari.

U Finskoj je danas malo usluga koje se ne mogu završiti preko interneta, a tamošnja vlada uvela je princip po kojem se informacija od građana i firmi može tražiti samo jednom.

Ovo praktično znači da ako ste prilikom otvaranja firme u tamošnjem APR ostavili gomilu podataka o sebi i firmi, nema potrebe da iste podatke dostavljate drugim državnim organima i telima – oni ih automatski razmenjuju međusobno, elektronski. Papira u državnoj upravi gotovo i da nema.

Koliko ovo olakšava život najbolje govori podatak da 90 odsto Finaca uopšte ne mora da popunjava svoju poresku prijavu, jer je Poreska uprava već pokupila sve relevantne podatke u preduzećima, bankama, osiguravajućim društvima itd. Njihovo je samo da prekontrolišu poslate im podatke.

I dok građani mogu još uvek da koriste papir, finska preduzeća u svojoj interakciji sa državom danas ne pošalju nijedan papir. Opšta digitalizacija dovela je do pojave robota-računovođa, odnosno digitalnog računovodstva, koje za svoje klijente radi sve računovodstvene radnje i odmah komunicira sa Poreskom upravom koja podatke dobija maltene u realnom vremenu.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti