Užičani konačno piju ispravnu vodu za piće

Prošlog ponedeljka prestala je isporuka pijaće vode cisternama u Užicu pošto je na osnovu izvršenih laboratorijskih analiza sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja doneo rešenje u kome se konstatuje da je voda za piće higijenski ispravna sa stanovišta ispitivanih parametara. To znači da se voda iz gradskog vodovoda u Užicu može koristiti za piće i pripremu hrane.

Foto: Grad Užica

„Želimo da obavestimo javnost da su se posle više od pet godina ponovo stekli uslovi da se voda iz akumulacije Vrutci uključi u vodosistem snabdevanja, što je bio i krajnji cilj ovog našeg projekta koji već radimo četiri godine“, istakao je član Gradskog veća Dragoljub Kostić i dodao da je podrška Republike Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture bila veoma značajna, jer bez te pomoći Grad Užice ne bi mogao samostalno da završi projekat rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode.

„Urađene su sve potrebne analize koje su zakonom propisane i predviđene, a koje je radio i Zavod za zaštitu javnog zdravlja iz Užica i Gradski zavod iz Beograda, koji ima jednu od najopremljenijih laboratorija u regionu. Takođe vršena je analiza vode na radioaktivnost. Ta velika analiza obuhvata 150 parametara, i na osnovu svih tih parametara koji su urađeni i na osnovu tri uzastopne dobre analize koje su urađene u prethodnom periodu, dok je voda bila za sanitarno-higijenske potrebe, omogućeno je da se donese rešenje od strane sanitarnog ispektora Ministarstva zdravlja da se voda može proglasiti i za piće i za pripremu hrane što smo i očekivali da će se desiti tj. da svi parametri koji su ispitani do sada odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode“, rekao je Kostić.

„Sve analize koje su zakonski bile neophodne pokazuju da je voda bezbedonosno ispravna za piće i da građani mogu već piti vodu sa slavina, takođe bi se zahvalio svim komunalnim preduzećima i svim okolnim vodovodima koji su nam izašli u susret ovih prethodnih 10. dana da građane Užica snabdevamo cisternama sa pitkom vodom“, rekao je direktor JKP „Vodovod“ Duško Ljujić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti