Još jedna „ofarbana“ reka – Vardar

Foto: Twitter (screenshot)

Reka Vardar u Makedoniji promenila je boju u crveno, najverovatnije zbog zagađenja. U toku je istraga.

Državni inspektorat za životnu sredinu (SEI) primio je izveštaj o zagađenju reke Vardar crvenom bojom u blizini Betonske baze – Beton.

Beton je pregledan na naznačenoj lokaciji, uzeti su uzorci i odneti u akreditovanu laboratoriju i njihovo ispitivanje je u toku, prenose makedonski mediji.

Vanredni pregled izvršen je i utvrđeno je da fabrika „Luzilnica“ u vreme inspekcije nije radila, odnosno da je proizvodni proces potpuno obustavljen.

Postrojenje je prestalo sa radom 10. jula u večernjim časovima, pojašnjeno je u izjavi iz SEI. Inače, navodi se u saopštenju, ni fabrike „Liberti“ AD Skoplje, „Makstil“ AD nisu prijavili bilo kakav incident ili nesreću u njihovim postrojenjima, a tokom pregleda njihovih uređaja za prečišćavanje nije primećeno promenu boje otpadnih voda.

„Otpadna voda iz kolektora koja se uliva u reku Vardar bila je vidljivo crvene boje, zbog čega su uzorci odmah uzeti iz otpadnih voda koje izlaze iz kolektora na hemijsku analizu. Uzorci su odneti u akreditovanu laboratoriju i njihovo ispitivanje je u toku“, saopšteno je iz SEI.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti