Reka Tara – zamućena „suza Evrope“

Reka Tara je 31. jula zagađena u najvećem delu toka kroz Crnu Goru. Ekolozi, nevladine organizacije i deo opozicije tvrde da je reka zamućena usled izgradnje malih hidroelektrana na njenim pritokama i optužuju državu da dozvoljava ekocid.

Foto-ilustracija: Unsplash (Paddy Walker)

Nevladina Koalicija za održivi razvoj (KOR) je prijavila UNESKO-u najnoviji, kako su naveli, ekocid na reci Tari. Tvrde da je Tara, čiji je kanjon pod UNESKO zaštitom, tokom jula bila zamućena, a da je 31. jula celim tokom do samog ušća u Drinu, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, potpuno mutna.

„Pored radova na auto-putu, izgradnja mini hidroelektrana (MHE) na pritokama Tare i pristupnih puteva do njih, dovodi do ispiranja hiljada tona šljunka, zemlje i otpada u samo korito reke” usled čega dolazi do “neviđenog ekocida – pomora ribe i živog sveta” naveli su iz KOR-a.

Oni su prosledili UNESKO-u foto i video zapise uništavanja reke. Isti materijal biće prosleđeni i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, kazali su iz KOR-a.

Nevladina organicazija „Green Home“ ukazuje da Tara ima „šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svetske prirodne baštine pripada i lokacijama od značaja za evropske divljači i prirodna staništa”.

“Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku meru i reka odumire. Svako ko je doprineo ovakvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta“, kazali su iz „Green Home“.

Ekološki pokret „Ozon“ pretpostavlja da je Taru zamutio građevinski materijal, koji nastaje prilikom izgradnje MHE na rekama koje se ulivaju u Taru ili prilikom gradnje auto-puta.

„Podneli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratni informaciju o činjeničnom stanju i preduzetim merama.“ saopštili su iz Ozona.

„Suza Evrope od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je ostalo kao jedina vrednost i bogatstvo države – prirodnih lepota, I neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati” – poručili su iz opozicione političke partije URA. Traže hitnu reakciju i utvrđivanje uzroka zamućenja reke, navodeći da će o incidentu obavestiti partijsku internacionalu – Zelene Evrope , čije je URA član.

Ministarstvo: Hitno poslati inspekciju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u odgovoru RSE navode da su hitno zatražili utvrđivanje stanja na terenu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mika Korhonen)

„Ministarstvo održivog razvoja i turizma je odmah povodom informacija koje smo dobili putem medija o zamućenju reke Tare na potezu od Mojkovca do Šćepan Polja, poslalo pisani zahtev Upravi za inspekcijske poslove da u najhitnijem roku uputi nadležne inspekcije na teren, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja“, navode iz Ministarstva.

Odgovor Uprave za inspekcijske poslove očekujemo u najkraćem roku, te ćemo nakon toga raspolagati sa više preciznih i jasnih činjenica u odnosu na uzrok zamućenja, kao i mere koje je neophodno preduzeti u cilju vraćanja ekosistema u pređašnje stanje.“

Uprava za inspekcijske poslove nije odgovorila na pitanje Radija Slobodna Evropa o tome da li je 31. jula izvršen inspekcijski nadzor i koji je uzrok zamućenja reke Tare. Zbog ranije devastacije Tare reagovao je UNESKO jula 2019. i u izveštaju Komiteta za Svetsku baštinu izrazio zabrinutost. Evropska komisija je u Izveštaju o napretku Crne Gore 2019, Podgorici preporučila stroži odnos u slučaju negativnih uticaja gradnje auto-puta na reku Taru.

Korito reke Tare u jednom delu je od prošle godine ugroženo građevinskim radovima na deonici auto-puta od Podgorice do Kolašina, koje izvodi kineska kompanija CRBC.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti