Koji je uzrok zamućenja Neretve?

Foto: Wikipedia/Megaman7de

Zamućena Neretva ‘upala je u oči’, građanima i prolaznicima severno od Mostara. Smaragdna lepotica je promenila boju zbog, kako se čini ,radova na Hidroelektrani (HE) Mostar.

Inače, radi se o sanaciji dela brane (slapišta), razdelnog zida i desnog nizvodnog zida s delom obale na HE Mostar, a radovi su vredni više od milion konvertibilnih maraka (oko 500.000 evra).

Izvođenje radova ja započelo u maju, a trebali su se izvoditi i kroz juli i avgust, a projekat sanacije odavno je planiran, rečeno je ranije za Bljesak.info iz Javno-komunalnog preduzeća Elektroprivrede HZHB. Pripremni radovi, pojašnjava potparolka Marija Buntić, započeli su 15. maja, glavni radovi krenuli su 18. juna i trebali bi trajati do 18. avgusta.

“Izvođenje ovih radova planirano je u sušnom periodu godine kada su dotoci i rad uzvodnih energetskih objekata minimalni. U istu vreme sva tri agregata biće na raspolaganju, tako da za evakuaciju velikih voda imamo raspoloživa sva tri agregata“, rekla je Buntić.

Boja reke razočarala je i brojne kupače koji se tradicionalno rashlađuju u Neretvi. No, kako je ranije za Bljesak.info rečeno iz Agencije za zaštitu vodnog područja Jadranskog mora, Neretva na području Mostara ni ove godine nije za kupanje.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti