Prisustvo velikog broja kineskih brodova može naneti štetu ekosistemu u blizini Galapagosa

Ekvador je u stanju pripravnosti nakon što je njegova mornarica na oko 200 milja od Galapagosa otkrila veliki broj ribarskih plovila, mahom kineskih. Osetljivi ekosistem oko arhipelaga zbog toga se nalazi u potencijalnoj opasnosti.

Foto-ilustracija: Unsplash (Juan José Zevallos)

Oko 260 brodova nalazi se u međunarodnim vodama, tik iza granice od 188 milja oko Galapagosa, piše britanski Gardijan. Prisustvo tako velikog broja plovila, međutim, možda je već nanelo ozbiljnu štetu osetljivom morskom ekosistemu, ukazala je Jolanda Kakabadse, nekadašnja ministarka ekologije.

„Veličina flote i njeno agresivno dejstvo u međunarodnim vodama odražavaju se na razne morske vrste i predstavljaju veliku opasnost po ravnotežu samog Galapagosa i njegove okoline“, objasnila je Kakabadseova u izjavi za Gardijan.

Jolanda Kakabadse i bivši gradonačelnik prestonice Ekvadora Roke Sevilja u ponedeljak su zaduženi za razvoj strategije odbrane grupe ostrva.

Kineski ribarski brodovi svake godine dolaze nadomak Galapagosa. Međutim, ove godine, broj brodova je veći nego prethodnih godina.

Sevilja je istakao da će najpre diplomatskim putem tražiti povlačenje kineske ribarske flote: „Nekontrolisano izlovljavanje kineskih brodova na rubu zaštićene zone narušava napore Ekvadora da zaštiti život u vodama oko Galapagosa“.

Tim će zahtevati, istakao je Sevilja, da se poštuje međunarodni sporazum o zaštiti vrsta koje migriraju.

Jolanda Kakabadse kaže da će se stručni tim zalagati da se zaštićena zona proširi na 350 milja od obala arhipelaga. Na taj način bio bi zatvoren međunarodni koridor u kojem se sada i nalaze kineski brodovi. „Ekvador takođe pokušava da zaštiti podvodni život u vodama koja ih deli od susednih Kostarike, Paname i Kolumbije“, objasnila je Kakabadseova.

Mornarica Ekvadora je u stanju pripravnosti i za sada samo osmatra i patrolira kako bi se sprečio incident poput onog 2017. godine kada su takođe kineski brodovi presretnuti sa više od 300 tona ulova, mahom ajkula.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti