Sve mesne zajednice opštine Mali Zvornik biće osvetljene novom LED rasvetom

Radovi na zameni postojeće ulične rasvete novim LED osvetljenjem nastavljeno je proteklih dana na području opštine Mali Zvornik.

Prema rečima predsednika opštine Zorana Jevtića, u okviru nove javne nabavke za potrebe rekonstrukcije uličnog osvetljenja nabavljeno je 460 LED sijalica.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nick Brunner)

Od navedenog broja, 165 svetiljki biće montirano u urbanom delu opštine, pored državnog puta u mesnim zajednicama Centar i Donje Naselje, dok će ostatak biti postavljen u seoskim ulicama, u Brasini 50, Donjoj Borini 50, Radalju 65, Sakaru 30, Budišiću 20, Donjoj Trešnici 40 i u Culinama 40 sijalica.

Za nabavku LED osvetljenja, u okviru nove, druge po redu nabavke, iz budžeta opštine izdvojeno je 11.976.240 dinara, dok je za prethodnu, prvu nabavku sijalica utrošeno 5,5 miliona dinara.

Rekonstrukcija javnog osvetljenja u opštini Mali Zvornik počela je polovinom marta tekuće godine.

Predsednik opštine podsetio je da je nova ulična rasveta najpre postavljena pored državnog puta u seoskim mesnim zajednicama, po preporuci Saveta za bezbednost opštine Mali Zvornik, koji je procenio da sela imaju prioritet u pogledu navedenih radova, zbog pojačanog prisustva migranata i potrebe za preventivnim delovanjem na očuvanju javnog reda i mira i zaštite građana i njihove imovine.

Štedljivo LED osvetljenje lokalna samouprava u tekućoj godini postaviće u svim naseljima na području malozvorničke opštine, pri čemu će postojeće stare i neefikasne svetiljke biti zamenjene novim LED sijalicama sa efikasnijim karakteristikama.

Jevtić je istakao da je namera opštinskog rukovodstva da u sledećoj fazi rada na planu uređenja javne rasvete obezbedi osvetljenje i delovima opštine gde ga trenutno nema i naveo da će ubuduće na sva sijalična mesta biti ugrađivane LED svetiljke.

Rekonstrukcija javnog osvetljenja omoguće rasvetu koja će biti aktivna tokom cele noći, uz racionalnije korišćenje električne energije i uštedu prilikom potrošnje.

Osim zamene svetiljki, predviđena je i isporuka i implementacija servera i softvera koji treba da obezbedi vizuelizaciju kompletne mreže pametnih lampi, da omogući nadzor i praćenje njihovog rada, te pojedinačnu kontrolu i upravljanje lampama.

Ljiljana Ristanović

Izvor: Opština Mali Zvornik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti