Zašto je jedno vojvođansko jezero „obojeno“ u roze boju?

Jezero neobične boje vode učinilo je ovog leta selo Pačir u opštini Bačka Topola jednom od najtraženijih turističkih destinacija, kojoj hrle gosti ne samo iz cele Srbije već i susedne Mađarske.

Foto: Facebook (screenshot)

Jezero u Pačiru postalo je ovoga leta „Vojvođansko more“. Napravili su ga žitelji ovoga mesta tako što su u njega sproveli vodu iz 800 metara udaljenog termalnog izvora. Oko njegovih obala uredili su plaže pa je banja postala primamljiva letnja oaza.

Ovo je jedino jezero u Srbiji čija je voda slana. Uz to, ona je i termalna i lekovita. Ali, postoji još nešto po čemu je zaista jedinstvena. Zbog visokog sadržaja joda, broma, litijuma i sumpora, u zavisnosti od doba dana, njena boja se menja od ružičaste do ljubičaste, zbog čega je jezero u Pačiru postalo prava atrakcija.

Jezero egzotične boje, kakva postoje još samo u Indiji, Rusiji, Španiji ili Senegalu, sada u Pačir privlači i staro i mlado. Jedni bi da se leče, drugi da se fotografišu, ali svi se dobro zabavljaju.

„Došao sam iz Novog Sada. Zanimljiva mi je ova roze boja i što je slano kao na moru“, kaže jedan dečak.

Jezero mami i ljude u poznijem životnom dobu. „Ja sam iz Bačke Palanke. Često dolazim. Ova voda je lekovita pa mi jako prija“, kaže jedna baka koja tu dolazi zbog zdravlja.

Jezero je posebno privlačno za mališane.

„Ja sam iz Novog Sada. Meni se ovde najviše sviđa što je voda slana. Imam utisak kao da sam na moru. Lepa je atmosfera. Jako je zanimljivo što je jezero roze boje. Mi ovde plivamo, ronimo, igramo se. Uživamo“, kaže jedan dečak.

Njegov otac takođe uživa.

„Čuli smo i ranije za ovo neobično jezero, ali do sada nismo dolazili. Ove godine nam je „propao“ plan da odemo na more, pa smo rešili da vidimo kako je ovde. Interesantno je za decu, posebno zbog neobične boje. Lepo je“, kaže taj Novosađanin.

Jezerom je posebno bila impresionirana jedna devojčica iz Bajše.

Foto: Facebook (screenshot)

„Meni se jako sviđa što je jezero roze boje. Posebno je, baš za devojčice“, kaže ova devojčica koja je, za ovu priliku, kupila i kupaći kostim u njenoj omiljenoj, roze boji.

Želja turista da uživaju u čarima jezera svakodnevno je tolika da bi lako mogli da nadmaše i 2.300 žitelja Pačira, ali ih, zbog poštovanja epidemioloških mera, ovde u isto vreme može da bude šest stotina.

„Ranije su nam dolazili gosti iz okolnih mesta, a sada stižu iz cele Srbije. Najviše ih je iz Beograda i Novog Sada, ali dolaze i iz Kuršumlije. Stižu i iz Mađarske jer ni tamo nema ni jedno jezero sa ovakvom vodom. Ogromna većina njih je zadovoljna pa nam dolaze često. To je i najbolji dokaz da je ova banja dobra i da im se sviđa ova voda“, kaže Oto Nađ iz Mesne zajednice Pačir.

Banja u Pačiru ima i dva zatvorena bazena sa termalnom, lekovitom vodom koji su otvoreni za posetioce 365 dana u godini. Ali, egzotično jezero koje zimi doživljava sudbinu „Panonskog mora“, zbog neobične osobine da menja boju pod zracima sunca, leti vrvi od života jer, kao magnet, mami brojne turiste.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti