Intenzivna zaštita ribljeg fonda na Skadarskom jezeru

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo je 15. marta i trajaće do 15. maja ove godine.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Tokom ovog perioda zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

Ovo je period kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije delove Skadarskog jezera, te ih je potrebno zaštititi od lova i ujedno omogućiti neometano obavljanje mresta.

Povodom stupanja na snagu ribolovnog zabrana, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore  -NP Skadarsko jezero sprovodi intenzivne patrolne aktivnosti u cilju očuvanja ribljeg fonda.

Služba zaštite NP Skadarsko jezero je tokom marta ove godine u saradnji sa NVO „Grupom za zaštitu šarana“, Plovnom jedinicom Uprave policije i inspektorom za ribarstvo, svakodnevno vršila kontrolu akvatorijuma Nacionalnog parka i priobalja.

U toku redovnih i vanrednih aktivnosti u cilju suzbijanja nelegalnih aktivnosti krivolova, posebno imajući u vidu da je na snazi ribolovni zabran od 15. marta, inspektoru za ribarstvo procesuirano je četiri lica, Osnovnom državnom tužiocu podnete su tri prijave, a privremeno su oduzeta šest plovila i šest vanbrodskih motora, te zaplenjena sledeća sredstva: krapovske mreže (35 komada), jedna skobaljna mreža, tri električne sonde, tri propele, dve električne lampe, četiri elektropretvarača, devet akumulatora i jedna led lampa na struju.

Nacionalni parkovi Crne Gore – NP Skadarsko jezero apeluju na sve građane da prijave izlov ribe u periodu ribolovnog zabrana na dežurni broj Slube zaštite Parka 067 310 454.

Skadarsko jezero predstavlja stanište brojnih zaštićenih životinjskih vrsta od kojih je posebno značajna riblja populacija.

Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti