Češke firme žele da investriraju u energetiku, korišćenje vodenih izvora i digitalizaciju

Na Poslovnom forumu Srbija – Češka održanom u Privrednoj komori Srbije istaknuto da je Srbija dragocen partner i da su češke firme zainteresovane da investiraju u njoj.

Foto: Print Screen PKS

Otvarajući forum državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević rekao je da je Srbija prvi put 2018. godine uspela da podigne nivo ekonomske razmene sa Češkom na više od jedne milijardu evra i da je u poslednjih deset godina trostruko unapredila odnos spoljno-trgovinske razmene.

Nikčević je dodao da Češka i Srbija imaju mnoge zajedničke političke ciljeve i podsetio da je prilikom posete premijerke Ane Brnabić Pragu potpisan Sporazum o vraćanju klirinškog duga čime je Srbija postala prva republika bivše SFRJ koja je uspela da reguliše taj dug.

On je ukazao na sektore od značaja za unapređenje saradnje, kao što su rudarstvo, energetika, zaštita životne sredine, obnovljivi izvori energije, saobraćajna infrastruktura, povezivanje automašinske i namenske, odnosno odbrambene industrije.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Zoran Vujović rekao je da je Srbiji na putu do punopravnog članstva u EU važna podrška, saradnja i prijateljstvo sa zemljama poput Češke, koje su uspešno prešle taj put.

„Srbija želi da aktivno učestvuje u kreiranju održivog razvoja evropske ekonomije. Definišući nove metode i nove ciljeve, Srbija želi da poruči svetu da je otvorena za konstruktivnu saradnju i da ima tržišnu ekonomiju“, poručio je Vujović, rekavši da je privredni ambijent u Srbiji značajno izmenjen u pozitivnom pravcu kao razultat reformi koje su sporvedene i koje se još sprovode.

„Generalna ocena je da su postignuti značajni rezultati na planu makroekonomske stabilnosti i da su veliki pomaci učinjeni u zaokruženju privredno-pravnog okrvira s pravnom tekovinom EU. U prvi plan su stavljeni podsticaji za privlačenje stranih investicija, razvoj novih tehologija, inovativnost, energetska efikasnost, razvoj obnovljivih izvora energije, uz zaštitu životne sredine, proizvodnja organske hrane i razvoj finansijskog tržišta u Srbiji. Najveći broj čeških kompanija je iz ovih sektora što nas raduje jer verujemo da će sa srpskim kompanijama naći zajednički interes“, zaključio je Vujović.

Češka ministarka industrije i trgovine Marta Novakova izjavila je da njena zemlja, koja je od 2004. godine članica EU, „zna kroz šta Srbija prolazi“, da mora da prilagođava legislativu pravilima EU i ponudila podršku i prenošenje praktičnih znanja na tom putu.

„Čeka vas veliki broj izazova, možda niste ni svesni šta će ti izazovi značiti i šta će značiti za vašu industriju“, poručila je Novakova srpskim učesnicima Foruma. Ona je napomenula i da češke firme žele da investiraju u Srbiji i da Češka želi da iskoristi sve pogodnosti koje srpska vlada nudi i sa Srbijom sarađuje u oblastima energetike, korišćenju vodenih izvora, digitalizaciji lokalnih uprava, poljoprivredi.

Predsednik Кonfederacije industrije Češke Republike Jaroslav Hanak rekao je da je Srbija „veoma važan i dragocen partner“. Navodeći da češki savez privrednika zastupa 32 grane ekonomije, da ga čini oko 11.000 firmi sa milion i 300 hiljada zaposlenih, Hanak je rekao da veoma ceni trgovinsku razmenu između dve zemlje, ističući da je Češka četvrti investitor po snazi u Srbiji.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti