Jedna trećina svetske energije potiče iz obnovljivih izvora

Odlučan zaokret čovečanstva ka obnovljivim izvorima energije, koji je otpočeo pre jedne decenije, se nastavio i tokom 2018. godine, saopštila je početkom aprila Međunarodna agencija za obnovljivu energiju, IRENA.

Foto-ilustracija: Pixabay

U toku prethodne godine čisti energetski kapaciteti su na globalnom nivou bili „osnaženi“ sa 171 GW. Na kraju godine su iznosili 2351 GW i čak jedna trećina globalne proizvodnje energije se zasnivala na OIE.

Čak 84 odsto godišnjeg rasta od 7,9 odsto se pripisuje vetru i suncu. Ipak, voda je ostala vodeći OIE sa udelom od 50 odsto u održivom energetskom miksu naše planete. Sledi vetar sa 24 odsto i sunce sa 20. Preostalih 6 odsto zelene energije potiče iz bio-postrojenja, geotermalnih elektrana ili se proizvodi pomoću talasa, plime i energije okeana.

Predvodnice energetske tranzicije su zemlje u razvoju i razvijene zemlje.

Stručnjaci su izračunali i da se tek jedna trećina ukupne nove energije u 2018. godini crpi iz „prljavih“ energenata. „Svojom poslovnom primamljivošću, obnovljiva energija se potvrdila kao tehnologija koju treba izabrati za nove kapacitete za proizvodnju struje“, izjavio je generalni direktor agencije IRENA Adnan Z. Amin.

„Trend vredan pažnje u poslednjih 5 godina je nastavio snažan rast u 2018, što odražava pomak ka obnovljivoj energiji kao pokretač globalne transformacije energije“, zaključio je Amin.

Godišnji IRENA izveštaj je u celosti dostupan na sledećem linku: https://www.irena.org/publications/2019/Mar/Capacity-Statistics-2019.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti