Integracija sistema elektronske naplate putarine Srbije i BiH

Foto-ilustracija: Unsplash (Red John)

U cilju integracije sistema za elektronsku naplatu putarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, potpisan je Memorandum o poslovnoj saradnji.

Memorandum su potpisali direktori javnih preduzeća „Putevi Srbije”, „Auto-putevi Republike Srpske” i „Auto-ceste Federacije Bosne i Hercegovine” – Zoran Drobnjak, Nedeljko Ćorić i Denis Lasić.

Ovim potpisanim dokumentom, ljudima koji imaju tagove u Bosni i Hercegovini, kao i onima u Srbiji, biće omogućeno da nesmetano koriste puteve, bez zaustavljanja, rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Govoreći o saradnji Srbije i BiH, u ovom trenutku grade se i jedan auto-put, kao i dve brze saobraćajnice, rekao je ministar i dodao da će do kraja ove godine biti završeno naših skoro 19,5 kilometara prvog dela auto-puta Beograd–Sarajevo.

Kako je istakao, ove godine ćemo završiti i brzu saobraćajnicu Šabac–Loznica, vezu do graničnog prelaza Šepak, a počinje da se radi i put Slepčević–Badovinci, kao i još jedan polumost pored Pavlovića mosta kako bismo imali četiri trake mosta.

Pročitajte još:

Najavljena je i izgradnja auto-puta u narednih godinu i po dana između Požege i Kotromana, gde će se, kako je objasnio, tunelom ulaziti sa strane Srbije u BiH.

Prema njegovim rečima, vlade Srbije i BiH su, u saradnji sa železničkim preduzećima i Federacije i Republike Srpske, konkurisale u EU za dobijanje sredstava za rekonstrukciju pruge Beograd–Sarajevo.

Prisećanja radi, Srbija je prošle godine uspostavila integrisanu naplatu putarine i sa Severnom Makedonijom, a u našoj zemlji izdato je preko 50.000 tagova. Ministar je rekao da očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a u junu i sa Grčkom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti