„Alkaloid“ pušta u pogon nov kapitalni projekat

Foto: Alkaloid

U skladu sa svojom posvećenošću kontinuiranoj modernizaciji i proširenju proizvodnih kapaciteta, proizvodnih obima i asortimana, ,,Alkaloid“ AD Skoplje je kompletirao realizaciju svog najvećeg investicionog poduhvata u poslednje dve decenije – novi pogon za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formulacija Tabletno odeljenje 2.0 i pridružne tehničke prostorije.

Novi tehničko-tehnološki kapacitet čiji cilj je više nego dvostruko povećanje obima i veća fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih formulacija, obuhvata površinu od 6.200 m2 (proizvodne i tehničke prostorije), u šta je „Alkaloid“ uložio ukupno 19,4 miliona evra. Za izvođenje ovog objekta, započetog u aprilu 2021. godine, angažovano je 30 domaćih i 16 inostranih kompanija, а građevinski radovi i opremanje odvijali su se pod rukovodstvom stručnih službi „Alkaloida“ АD Skoplje. Prostorije su izvedene saglasno normama o dobroj proizvodnoj praksi, a svi procesi su u potpunosti integrisani i digitalizovani, automatskim generisanjem svih podataka iz procesnih kontrola.

Foto: Alkaloid

U novom pogonu za proizvodnju čvrste farmaceutske formulacije proizvodiće se tablete, filmovane tablete, kapsule i dvoslojne tablete, koje se prvi put uvode kao tehnologija za proizvodnju u Severnoj Makedoniji. Reč je o tabletama koje sadrže nekoliko aktivnih supstanci sa različitim hemijsko-fizičkim svojstvima ili sa različitim načinom oslobađanja sastojaka, koji su pažljivo i precizno dozirani, ali fizički odvojeni, sa odgovarajuće obezbeđenom stabilnošću i delotvornošću, što pacijentima omogućava da kompletnu terapiju od nekoliko lekova uzimaju samo preko jedne tablete. Oprema za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formulacija je nabavljena od svetski poznatih proizvođača opreme: GEA (oprema za vlažnu granulaciju), Alexanderwerk (za suvu granulaciju), Lodige (za homogenizaciju), Fette (prese za tablete), Glatt (sistem za film-оblaganje), De Lama (аutomatska mašina za pranje kontejnera), itd.

Pročitajte još:

Puštanjem u pogon nove tehničko-tehnološke jedinice za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formulacija dvostruko se povećava proizvodni obim, pa tako, umesto dosadašnjeg kapaciteta od dve milijarde tableta godišnje, trenutni projektovani proizvodni kapacitet iznosi više od četiri milijarde tableta godišnje.

Foto: Alkaloid

„U dinamičnoj industriji kao što je farmaceutska, plasmani obično korespondiraju sa investicijama, veštinama i znanjem, koje smo u prethodne dve decenije usmerili ka građenju modernog i konkurentnog proizvodnog portfolija. Naš cilj i dalje ostaje da se diferenciramo putem znanja i razvoja proizvoda sa dodatom vrednošću, a odlučili smo da na ovom kursu ostanemo i ubuduće, radeći na daljoj globalizaciji brenda ,Alkaloid’, dostojanstveno i posvećeno, praktikovanjem visokih etičkih standarda, kredibiliteta i profesionalnog pristupa u sveukupnim operacijama“, izjavio je Generalni direktor i Predsednik Upravnog odbora Živko Mukaetov na zvaničnom puštanju u pogon novog odeljenja, koje je održano u prisustvu visokih predstavnika menadžmenta kompanije, kao i predstavnika medija iz zemlje i regiona.

Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih  investicionih projekata „Alkaloida“ AD u protekle dve decenije. Kompanija je 2005. godine imala plasmane u iznosu od 53,1 miliona evra, a u 2023. godini prikazala je konsolidovane plasmane u iznosu od 268,3 milion evra. Shodno ovom petostrukom kontinuiranom rastu, tokom prošlih 15 godina realizovane su investicije u vrednosti od preko 220 miliona evra.  

Farmaceutski proizvodi „Alkaloida“ prisutni su na tržištima u više od 40 zemalja sveta.

Izvor: Alkaloid

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti