IEA: u 2023. godini očekuje se porast ulaganja u čistu energiju

Foto-ilustracija: Pixabay (atimedia)

Prema novom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), globalna ulaganja u energiju u 2023. godini biće oko 2,8 milijardi dolara, od čega se očekuje da će u čistu energiju otići 1,7 milijardi, što predstavlja porast u odnosu na prethodne godine.

Govoreći o čistoj energiji, misli se na obnovljive izvore energije, električna vozila, nuklearnu energiju, zatim goriva sa niskim emisijama, toplotne pumpe i drugo.

Očekuje se da će u odnosu na 2021. godinu, investicije u čistu energiju porasti za 24 odsto. Ipak, kako ne bi došlo do novih podela u globalnoj energiji, s obzirom na to da 90 odsto ovog povećanja dolazi iz naprednih ekonomija, kao što je Kina, potrebno je da se jača energetska tranzicija pokrene i u drugim ekonomijama, navodi se na sajtu IEA.

Pročitajte još:

U izveštaju se takođe ističe da će u 2023. godini, ulaganja u solarnu energiju biti veća od ulaganja u proizvodnju nafte. Do pre nekoliko godina, ovaj odnos je bio jednak. Ipak, sada se za svaki dolar uložen u naftu, u solarnu energiju uloži 1,7 dolara.

Pored ovih ulaganja, porast se beleži i kada je reč o toplotnim pumpama i to dvocifren godišnji rast počevši od 2021. godine.

I kada je reč o električnim vozilima, očekuje se da će prodaja porasti za trećinu.

Kako je prethodno napisano, najveća povećanja beleže se u naprednim ekonomijama, dok kod onih u razvoju i dalje ne postoji značajan napredak, zbog čega je potrebno da se uključe međunarodne zajednice i da se podstaknu ulaganja i u takve ekonomije. Ipak, neki pozitivni primeri beleže se u Indiji u kojoj se ulaže u solarnu energiju, kao i u Brazilu i delovima Bliskog istoka, gde takođe ima ulaganja u obnovljive izvore.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti