Vlada FBiH utvrdila predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije 

Foto-ilustracija: Pixabay (seagul)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, na predlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, koji je potom upućen na parlamentarnu proceduru, iako je jednom bio povučen sa iste.

Kako bi predlog bio što kvalitetniji, a neke nedoumice bile rešene, resorno federalno ministarstvo organizovalo je radni sastanak sa važnim institucijama za ovu temu iz energetskog sektora, navedeno je u saopštenju Vlade FBIH. Neke od njih su Regulatorna komisija za energiju u FBiH, Privredna komora FBiH, Udruženje poslodavaca u FBiH i drugi.

Pročitajte još:

Jedan od ciljeva zakona jeste promocija proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, pored ovoga i promocija upotrebe OIE u transportu, a u konačnici promocija OIE u ukupnoj proizvodnji i potrošnji električne energije. Zakon treba da omogući razvoj potrebnih mera kako bi bilo olakšano korišćenje ovih izvora. Jedna od neophodnih stvari na kojima treba raditi, a zakon bi dao tu mogućnost, jeste rad i tehnička podrška za izradu potrebne infrastrukture.

Podsticaji, koji su neophodni za razvoj ovakvog oblika energetike, moraju imati jasna opravdanja. Stoga, predlagač zakona pozvao se na to da je BiH potpisala Ugovor o osnivanju Energetske zajednice, odnsono jedna je od ugovornih strana zajedno sa drugim državama iz regiona koje su sklopile ovaj ugovor sa Evropskom zajednicom, i obaveza joj je da se stoga bavi pitanjem OIE.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti