Trgovinska razmena članica „Otvorenog Balkana” veća za 30 odsto

Foto-ilustracija: Pixabay

Inicijativa „Otvoreni Balkan” ima za cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta i zato je neophodno nastaviti sa ukidanjem nepotrebnih graničnih procedura.

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, na otvaranju regionalne konferencije „Razvoj novih tržišta i privlačenje novih klijenata i poslovnih prilika”, u organizaciji D. R. Gilbert centra i Slovenačkog poslovnog kluba, poručio je da samo na taj način možemo da privučemo više investicija, ubrzamo i povećamo promet ljudi i robe i podignemo standard svih građana u našem regionu.

Prema njegovim rečima, pitanje smanjenja dugog čekanja na granicama je važno za Srbiju iz više razloga, pre svega jer je najznačajnije izvozno tržište za našu zemlju Evropska unija, kao i zbog činjenice da je naša država važno tranzitno područje preko kojeg i partneri iz regiona trguju sa državama članicama EU, navodi se na sajtu Vlade.

On je ukazao na to da podaci zabeleženi sredinom maja pokazuju da su na graničnom prelazu Horgoš na ulazu u Srbiju kamioni, kojih je bilo sedam u koloni, čekali 30 minuta, dok se na izlazu iz naše zemlje čekalo od devet do jedanaest sati sa kolonom kamiona dugom tri kilometra.

Pročitajte još:

“Na graničnom prelazu Batrovci, na ulazu u Srbiju čekalo se šest časova, dok su na izlazu iz naše zemlje kamioni čekali 16 do 18 sati i kolona je bila duga više od pet kilometara”, precizirao je ministar.

Momirović je rekao da ovi podaci potvrđuju da je osetno jednostavnije kamionima iz EU da uđu u Srbiju i da se granične inspekcije naše države trude da ubrzaju procedure, dok sa druge strane pogranični organi država članica EU imaju mnogo komplikovanije procedure, imajući u vidu da se radi o spoljnoj granici Unije i da se sprovode pojačane kontrole.

“Koliko inicijativa „Otvoreni Balkan” već daje pozitivne rezultate vidi se na primeru graničnog prelaza Preševo, gde je identično vreme čekanja sa obe strane do 30 minuta, a kolona nije veća od sedam kamiona jer je uspostavljeno integrisano upravljanje granicom sa Severnom Makedonijom”, istakao je Momirović.

Ministar je napomenuo da je napravljen pomak u rešavanju dugogodišnjih necarinskih barijera i prepreka, što je dovelo do olakšane trgovine u regionu, pre svega u domenu uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda.

U nekim slučajevima vreme za izvoz-uvoz prehrambenih proizvoda skraćeno je i do 50 odsto, a direktni troškovi taksi i naknada smanjeni su i do 80 odsto, što je povećalo obim trgovinske razmene u regionu „Otvorenog Balkana” za gotovo 30 odsto.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti