Slovenački sud protiv gradnje nove hidroelektrane na Savi

Foto-ilustracija: Unsplash (T L PlbeyaME7Jk)

Sud u Sloveniji presudio je protiv izgradnje hidroelektrane (HE) Mokrice koja je planirana kao poslednja u lancu od šest HE na donjoj Savi, saopštilo je Društvo za proučavanje riba Slovenije (DPRS). U tom udruženju naglašavaju da obnovljivi izvori energije „nisu preči od očuvanja prirode“.

„Iz medija smo (…) saznali da je u slučaju izgradnje HE Mokrice sud presudio u korist prirode i očuvanja ušća Krke u Savu. DPRS do danas još nije dobila rešenje kojim se poništava odluka Vlade o prevlasti energije (OIE, obnovljivih izvora energije) nad javnom dobrom očuvanja prirode, ali smo o tome saznali na osnovu objave na sajtu Upravnog suda“, navodi se u saopštenju.

Nedostaci na koje je DPRS ukazivao tiču se neprimenjenjivanja materijalne regulative, više povreda proceduralnih pravila, pogrešnog i nepotpunog utvrđenog stvarnog stanja.

Pročitajte još:

Kako se navodi na portalu Udruženja HE na donjoj Savi, HE Mokrice trebalo je da bude snage 28,05 megavata, a reč je o protočnom akumulacionom tipu sa ugrađena tri cevna agregata sa nominalnim protokom od 500 kubika u sekundi, sa pet protočnih polja i prosečnom procenjenom godišnjom proizvodnjom od 131 gigavat-časova.

Područje HE Mokrice prostire se od ušća Save u Krku do granice sa Hrvatskom, a u projektu se navodi da taj energetski objekat neće ugrožavati životnu sredinu, niti rečni ekosistem.

Predviđena je potpuna automatizacija elektrane i rad bez posade, kao i daljinsko upravljanje iz kontrolnog centra.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti