Hrvatska na Evropskom veću za zaštitu životne sredine u Briselu

Foto: MInistarstvo zaštite okoline i energetike

Sastanak Veća ministara za životnu sredinu održan je Briselu prethodne nedelje, a glavne teme sastanka bile su Evropski zeleni plan i biološka raznolikost.

Učesnici sastanka su razmenili mišljenja u pogledu zaštite životne sredine i klimatske politike u okviru novog zakonodavnog mandata, uključujući i Evropski zeleni plan, a rasprava o biološkoj raznolikosti povedena je na temelju Zaključaka o globalnom okviru za biološku raznolikost nakon 2020. godine koji će se usvojiti na 15. konferenciji stranaka konvencije o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD) u Kunmingu u Kini, u oktobru 2020. godine.

Osim navedenih glavnih tema, na Veću je, između ostalog, bilo reči o Izveštaju o sprovođenju Arhuške konvencije u EU u sektoru pristupa pravosuđu u pitanjima zaštite životne sredine i o zaključcima s nedavno održane Konferencije UN-a o klimatskim promenama (COP 25) u Madridu i Drugog foruma EU-a za čist vazduh održanog u Bratislavi, a na kojima su proteklog meseca učestvovali ministar Ćorić i pomoćnik ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu vazduha i zemljišta od zagađenja Igor Čižmek.

Ministar Ćorić je na sastanku Veća ministara za zaštitu životne sredine predstavio program rada predstojećeg hrvatskog predsedanja Većem Evropske unije na području zaštite životne sredine i pritom mu je finska ministarka za zaštitu životne sredine simboličnim ustupanjem predsedničkog mesta poželela uspešno predsedanje Većem EU u prvom polugodištu 2020. godine.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti