Kako Grinpis upozorava na „klimatsku vanrednu situaciju“?

Foto: YouTube (screenshot)

Ekološki pokret Grinpis danas je u Briselu ispred novog sedišta Evropske unije okupio 30 aktivista. Na zgradi su razvili ogroman transparent kako bi upozorili na „klimatsku vanrednu situaciju“, i to samo nekoliko sati pre  današnjeg zasedanja. Danas su lideri zemalja Evropske unije trebali da, između ostalog, razmotre pitanja oko globalnog zagrevanja. Aktivisti su bili obučeni u crveno, što je definitivno boja koja obeležava ovogodišnje proteste protiv klimatskih promena.

Oni su sa sobom poneli i opremu za penjanje na zgradu, a zatim su se i popeli koristeći merdevine jednog vatrogasnog vozila. Izjavili su da imaju hrane dovoljno za dva dana.

Lideri Evropske unije planirali su da na današnjem Samitu raspravljaju o tome kako da se postigne ugljenična neutralnost do 2050. godine. Naročito je važno razmotriti problem ekonomski slabije razvijenih zemalja, kod kojih postoji bojazan na koji način će biti pogođene, s obzirom na to da su još uvek u velikoj meru zavisne od uglja.

Juče, 11. decembra, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je novi „Evropski zeleni dogovor“, sa ponudom od oko 100 milijardi evra za pomoć zemljama Evropske unije koje se još uvek oslanjaju na fosilna goriva, ali i prelaze na manje emisije.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti