Hrvatska će do 2030. smanjiti emisije CO2 za 45 odsto, a ugalj će napustiti 2033.

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucian Petronel Potlog)

Hrvatska će zaštititi 30 odsto Jadranskog mora pod svojom jurisdikcijom, a do 2030. će zasaditi dodatnih milion stabala godišnje, rekao je u Glasgovu  premijer Andrej Plenković.

On je govorio na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) gde su svetski čelnici iznosili planove i obećanja svojih država za očuvanje okoline.

„Hrvatska namerava da kompenzije uticaj turista na emisije ugljen-dioksida tako što će do 2030. godine zasaditi više od milion dodatnih stabala godišnje. Kao zemlja hiljadu ostrva, Hrvatska namerava da doprinese globalnom cilju zaštite okeana tako što će pod zaštitu staviti 30 odsto mora pod nacionalnom jurisdikcijom. Hrvatska će, u cilju EU da do 2030. godine smanji emisije ugljenika za 55 odsto, učestvovati sa, za nas veoma visokih 45 odsto, a ugalj će napustiti 2033. sa tendencijom da to postigne i ranije“, rekao je hrvatski premijer u svom govoru na konferenciji COP26.

Plenković je naglasio da Hrvatska zaštitu prirode uzima ozbiljno, da ima četvrti najmanji ugljični otisak po glavi stanovnika u Europskoj uniji, kao i da je ukupno 38 odsto  zemlje pod zaštitom.

„Hrvatsko šumarstvo ima stolećima dugu tradiciju održivog upravljanja. S 93 odsto sertifikovanih šuma, naša stopa apsorpcije ugljenika po glavi stanovnika je dvostruko veća od EU prosjeka”, rekao je Plenković.

Izvor: OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti