Hrvatska – Šta donosi novi Zakon o tržištu električne energije?

Foto: Maks Petković

Drugi dan konferencije “Dani Sunca” u Hvaru, počeo je prezentacijom o novom zakonskom okviru za zelenu tranziciju, koju je održao Ivo Milatić iz Ministarstva ekonomije i održivog razvoja. Ova prezentacija poklopila se sa zasedanjem Sabora koji je većinom glasova prihvatio Zakon o tržištu električne energije koji će omogućiti domaćinstvima da kupuju struju od dobavljača iz Evropske unije, a krajnjim kupcima doneće veću zaštitu, informisanost i kontrolu računa za električnu energiju.

Kako je objasnio Milatić, zakon omogućava da kupac izabere dobavljača, ali isto tako i neko iz Evropske unije može da izabere dobavljača iz Hrvatske. Uspostavlju se zajednička pravila za proizvodnju, prenos, distribuciju i skladištenje i snabdevanje električnom energijom.

“U fokusu je potrošač i on se mora zaštititi. Jedna od novina je to da kupac može da promeni dobavljača u kratkom roku, a u tome će pomoći i digitalizacija. Energetska zajednica građana omogućuje krajnjim kupcima da ravnopravno učestvuju u proizvodnji, potrošnji ili deljenju električne energije. Ovo već funkcioniše, građani se udružuju i dele energiju”, objažnjava Milatić.

Kako je objasnio uvode se i nove energetske aktivnosti kao što su agregacija, skladištenje energije, organizacija energetske zajednice građana i operater zatvorenog distributivnog sistema. A biće i određivan postupak javnog nadmetanja za izdavanje energetske saglasnosti za nove proizvodne kapacitete.

“Kupci iz kategorije domaćinstava i preduzetništva sa očekivanom godišnjom potrošnjom manjom od 100.000 kWh imaće mogućnost da besplatno pristupe jednom alatu za upoređivanje ponuda dobavljača. Krajnji kupac može samostalno ili putem agregacije ravnopravno da učestvuje na svim tržištima električne energije. A uvodi se i napredni sistem merenja”, objašnjava on.

Kako je dodao veoma je važan i Zakon o obnovljivim izvorima energije i visoko efikasnoj kogeneraciji, koji je prošao prvo čitanje. Predlog ovog zakona tebalo bi da bude usvojen oktobra 2021. godine, dok se njegovo stupanje na snagu očekuje do kraja novembra 2021.

Konferencija “Dani Sunca“ koju su organizovali udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Pokret otoka, trajala je dva dana, glave teme održanih panela bile su solarna energija, zakonodavni okviri, administracija, ulaganja, energetska tranzicija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti