U susret konferenciji „Dani Sunca“ – koliki je potencijal solarne energije u Hrvatskoj?

Foto: OIE Hrvatska

Evropa je na putu da postane prvi klimatski neutralan kontinent na svetu, a solarna energija može pomoći u postizanju tog cilja. Solar, prema svim predviđanjima, čekaju svetli dani – pad troškova i nove energetske politike glavni su razlozi za optimistične prognoze velikog rasta broja i instalirane snage solarnih elektrana do kraja ove decenije.

Hrvatska je sa razvojem fotonaponskih elektrana krenula pre 10-ak godina i još uvek je ostao veliki neiskorišćeni potencijal koji privlači veliki interes.

„Sunčeva energija, koja je dugo bila zapostavljena na hrvatskom tržištu, konačno kreće prema uzletu. Samo na krovovima ima mesta za 4 GW solara koji bi mogli zadovoljiti 30 odsto sadašnjih potreba za električnom energijom„, ističe prof. dr. sc. Neven DuićFakultet mašinstva i brodogradnje.

Ipak, on dodaje da, iako je broj krovnih instalacija od 2019. do 2020. udeseterostručen, taj broj je još uvek mali budući da Hrvatska ima ispod 1.000 instaliranih krovnih sistema godišnje, a potrebno je 100.000.

„Primećuje se i nedostatak kadrova. Da bismo ubrzali povećanje penetracije solara u skladu s hrvatskim obavezama i potencijalima, potrebno je ubrzati premijske aukcije za velike solarne projekte. Solarni kolektori su sektor koji bi trebalo učiti od Grčke jer sa sadašnjim cenama neće biti značajnijeg prodora. Sunčeva energija ima veliki potencijal za razvoj lokalnih kompanija, kao i za dekarbonizaciju i smanjenje zavisnosti od uvoza energenata. No, da bi sektor profunkcionirao, neohodno je još puno ovakvih konferencija“, kaže Duić.

Način korišćenja Sunčeve energije odavno je stekao širu pažnju javnosti, a razvoj tehnologija i njihova komercijalna upotreba u stalnom su porastu. Od savremenih solarnih tehnologija danas se očekuje inovativnost, pouzdanost, ekološka prihvatljivost i kompatibilnost s pametnim mrežama, jer bez takvih rešenja neće biti uspešne energetske tranzicije.

Može li Hrvatska da ostvari sve očekivane projekte; gde su razvojne, proceduralne i administrativne boljke i kojim tempom se može povećati korišćenje solarne energije neka su od pitanja koja će biti u fokusu predstojeće konferencije „Dani Sunca“ koja će se održati od 30. septembra do 1. oktobra u gradu Hvaru.

Izvor: OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti