Ekološka edukacija učenika važan korak za budućnost 

Foto-ilustracija: Pixabay

Sve više se priča o zaštiti životne sredine, međutim, postavlja se pitanje koliko su mladi upućeni u ovaj veoma bitan segment. Kako bi od ranih nogu počeli sa edukacijom, Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine i Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potpisali su Protokol o saradnji na realizaciji zajedničkog pilot-projekta “Uloga učenika u zaštiti životne sredine“.

Prema rečima ministarke Vujović, edukacija učenika je važan korak za budućnost i jedan od glavnih ciljeva, koji se, kako je podvukla, može ostvariti samo zajedničkim naporima.

“Naš zadatak je da podižemo svest o značaju zaštite životne sredine, i to pre svega kod dece, a u tome nam mnogo znači podrška Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovaj projekat biće realizovan u po jednoj osnovnoj školi u 29 lokalnih samouprava. Važno je da po njegovom završetku dođemo do kvalitetnog dokumenta za sistemsko obrazovanje za ovu oblast. Na tome zajedno radimo i očekujem da ćemo izraditi dokument tokom 2022. godine, kako bi, nakon što ga Vlada usvoji, bio sproveden u svim osnovnim školama u Srbiji”, objasnila je ministarka, navodi se u saopštenju.

Kako je istakla sprovođenje pilot-projekta je samo početak, a cilj je da se zaštita životne sredine integriše u sistem formalnog obrazovanja u zemlji.

Vujović je podsetila na to da je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u aprilu osnovano i zajedničko telo za saradnju, koje se bavi razvijanjem programa sistemskog i participativnog obrazovanja za oblast zaštite životne sredine.

Učenici osnovnih škola, za sada, se nalaze u fokusu ovog pilot-projekta, međutim, ministarka se nada da će u u narednoj fazi biti uključeni i ostali uzrasti.

Kako je istakla važnu ulogu imaju sve lokalne samouprave koje učestvuju, jer se samo zajedničkim radom projekat može sprovesti na najbolji način i podići svest najmlađih o značaju zaštite životne sredine.

“Projektom su obuhvaćene teme poput zaštite i očuvanja prirode, održivog razvoja i upravljanja otpadom, zatim zaštita voda, zemljišta i vazduha, klimatske promene i zaštita od nejonizujućeg zračenja i buke”, objašnjava Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti