Hoće li elektroenergetske mreže VB biti ugljenično neutralne do 2033?

Prema izveštaju multinacionalnog preduzeća za struju i gas „National Grid“, očekuje se da bi emisije ugljenika u elektroenergetskom sistemu Velike Britanije mogla da bude negativna već do 2033. godine ukoliko se Britanci orijentišu prema hvatanju ugljenika i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Priscilla Du Preez)

Na taj način Velika Britanija bi mogla da ostvari svoje klimatske ciljeve do 2050. godine oslanjanjem na električnu energiju sa niskim udelom ugljenika.

„National Grid“ očekuje da će se projekti obonovljivih izvora energije biti u porastu, naročito kad je reč o energiji sunca i vetra, kao i proširenje mreže električnih vozila.

Takođe, nadaju se da će usporavanje privrednih aktivnosti izazvano ovogodišnjom zdravstvenom krizom i potreba za zelenim oporavak dodatno ubrzati ostvarenje klimatskih ciljeva.

Kako mnogi smatraju da korišćenje energije biomase nije u potpunosti neutralno kad je reč o emisijama ugljen-dioksida, jer se se izgaranjem drvnih peleta emituje ugljen-dioksid koji apsorbuju šume, odnosno drveće, „National Grid“ tvrdi da bi električna energija nastala iz bioenergije uštedela 62 miliona tona ugljen-dioksida do polovine veka, što je ekvivalentno udelu od 13 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte tokom 2019. godine u Velikoj Britaniji.

Pored toga, u planu je upotreba vodonika u elektranama i fabrikama širom zemlje, kao i u teškoj industriji.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti