Otvoren 21. Festival zdravlja

Foto-ilustracija: Unsplash (Ivana Ćirković)

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je u onlajn formatu 21. Festival zdravlja u Beogradu, pod nazivom „Napravi korak ka zdravlju”, koji se održava 24. i 25. septembra.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što učestvuje na ovom festivalu koji je svojevrstan brend Beograda.

Festival je do sada posetilo ili je učestvovalo 350.000 ljudi, ali je gradonačelnik izrazio uverenje da će ih u narednom periodu biti više.

On je naveo da na ovom, 21. festivalu, ima mnogo značajnih tema i govornika, i da će najviše biti reči o koronavirusu.

„Želim da skrenem pažnju na značaj teme vakcina i vakcinacija. Vakcine su u prethodnim vekovima spasile veliki broj ljudi i verujem da će u ovoj borbi sa kovidom značajno doprineti da završimo kao pobednici, sa što je moguće manje žrtava“, istakao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da je Beograd prethodnih šest godina u unapređenje primarne zaštite uložio 2.5 milijardi dinara. Na Zvezdari, Voždovcu i u Rakovici su izgrađeni, obnovljeni i savremeno opremljeni domovi zdravlja, izgrađeno je porodilište u Lazarevcu, kao i novi deo Doma zdravlja u Obrenovcu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Micheile Henderson)

„Nastavljamo da radimo, a u ovom trenutku se radi dom zdravlja u Borči i verujem da će početkom sledeće godine prvi pacijenti moći da se leče u njemu“, kazao je gradonačelnik.

On je zahvalio svim lekarima i medicinskom osoblju koji su podneli najveći teret u borbi sa koronavirusom, a takođe vodili računa i o lečenju drugih bolesti, te naveo da su „oni naši veliki heroji”.

Gradonačelnik je zahvalio ogranizatorima Festivala zdravlja, poželeo im uspeh i pozvao Beograđane da vode računa o svom i zdravlju svojih najbližih.

„Verujem da ćemo pobediti u ovoj borbi i da ćemo sledeći festival dočekati u drugim okolnostima“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Foto-ilustracija: Unsplash (Iñigo De la Maza)

Kako je ranije saopšteno, 21. Festival zdravlja se održava i u četvrtak i u petak u onlajn formatu, od 10 do 20 časova, kao i na Jutjub kanalu festivala.

Zainteresovani građani mogu uživo da gledaju veliki broj predavanja, panel diskusija, da čuju savete stručnjaka, njihove najave pregleda, preporuke za sportske aktivnosti i drugo. Predavanja će imati i naši lekari koji rade u klinikama u SAD, Italiji, Švedskoj, Danskoj, Brazilu. Najviše pažnje biće posvećeno borbi protiv koronavirusa i posledicama koje ostavlja na zdravlje, jačanju imuniteta, udruženjima pacijenata, zdravoj ishrani, mentalnom zdravlju u doba pandemije koronavirusa, metastatskom raku dojke, lekovitom uticaju banja, dijabetesu, anemiji, značaju folne kiseline u trudnoći.

Biće uključenja i iz raznih vrtića i sportskih klubova širom Srbije, putem video-linka svoje savete će dati i medicinari iz raznih klinika, a održaće se i panel o značaju zdravstvenih radnika u vreme koronavirusa, na kojem će učestvovati oni koji rade u kovid bolnicama.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti