Podrška inicijativi Švedske za održavanje konferencije „Stokholm + 50“

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i zamenica premijera i ministarka za životnu sredinu i klimu Kraljevine Švedske Izabela Lovin razmotrili su tokom telefonskog razgovora planove o održavanju konferencije „Stokholm + 50“.

Takođe, bilo je reči i o aktivnostima na polju saradnje u okviru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA).

Lovin, na čiju je inicijativu obavljen razgovor, predstavila je plan održavanja konferencije „Stokholm + 50“, maja 2022. godine, a kojom se obeležava 50 godina od održavanja čuvene konferencije Ujedinjenih nacija o zaštiti ljudskog okruženja.

Ona je u razgovoru ukazala na to da su glavne teme UN konferencije na visokom nivou, čije je održavanje inicirala Kraljevina Švedska, oporavak društva nakon pandemije koronavirusa, zelena ekonomija i mladi.

Trivan je izrazio zahvalnost svojoj sagovornici na pozivu, istakavši pritom značaj saradnje sa Švedskom, jednim od lidera u Evropi po pitanju zaštite životne sredine.

On je poručio da izuzetno ceni pomoć koju ta zemlja pruža Srbiji na ovom polju, naglasivši da Lovin, sa kojom se susreo krajem prošle godine tokom posete toj zemlji, kada je dogovoreno jačanje saradnje kroz različite projekte, koji se uspešno realizuju, ima duboko razumevanje izazova u oblasti zaštite životne sredine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Trivan je istovremeno ukazao i na odličnu saradnju na polju evropskih integracija sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji Janom Lundinom.

On je izrazio punu podršku resornog ministarstva i Republike Srbije inicijativi Kraljevine Švedske za održavanje konferencije „Stokholm + 50“.

Prema njegovim rečima, upravo je konferencija koja je održana u Stokholmu 1972. godine bila jedan od najznačajnijih istorijskih događaja na polju zaštite životne sredine.

Trivan je predložio da se u agendu konferencije „Stokholm + 50“ uvrsti i tema pošumljavanja, kao najznačajnijeg alata u poboljšavanju stanja životne sredine i borbe sa klimatskim promenama.

Trivan, koji je i potpredsednik UNEA 5, naglasio je da je Srbija veoma aktivna u telima Ujedinjenih nacija, pri čemu je podržao predlog da se zasedanje UNEA 5 održi na proleće, uz poštovanje svih mera prevencije, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti