Ministarstvo zaštite životne sredine formira grupu za „zelenu“ ekonomiju

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je juče Konferenciju CSR Srbija 2019. posvećenu liderima društvene odgovornosti, i tom prilikom ukazao na značaj cirkularne, „zelene“ ekonomije za unapređenje životne sredine i stvaranje zdravije, privredno uspešne društvene zajednice.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Zelena ekonomija je put za spas živog sveta, za spas čitave planete“, naglasio je Trivan, ukazujući da se u svetu dešavaju promene, gde vlasnici krupnog kapitala i svetskih korporacija napuštaju tradicionalne oblike poslovanja i počinju da uvažavaju pitanje zaštite životne sredine kao značajno.

Činjenice da, uprkos uloženim naporima međunarodne zajednice, prosečna godišnja temperatura na Planeti i dalje raste, da je milion biljnih i životinjskih vrsta u svetu pred izumiranjem, a šume ubrzano nestaju, upozoravaju da ljudi moraju da preuzmu odgovornost.

Trivan je rekao da je ova generacija potrošila 70 odsto više prirodnih resursa nego što joj pripada, zbog čega je neophodna promena ponašanja prema planeti i njenim resursima i bogatstvu, a oni koji su nosioci razvoja, trebalo bi da preusmere svet u drugom pravcu.

Ministar je napomenuo da će se uvođenjem čistijih tehnologija, jačanjem cirkularne ekonomije, obezbediti opstanak živog sveta u njegovoj raznovrsnosti, i sačuvati okruženje u svojoj lepoti koje je oblikovalo modernog čoveka.

Srbija spada u jedan od 40 najbogatijih područja u svetu kada je u pitanju biodiverzitet, a pitanje kako se odnosimo prema ovom bogatstvu jedno je od ključnih za ostvarivanje društvene odgovornosti, naglasio je Trivan.

Rekao je da Ministarstvo zaštite životne sredine formira grupu za „zelenu“ ekonomiju, prepoznajući značaj društveno-odgovornog poslovanja i stvaranja cirkularne ekonomije u Srbiji koja neposredno doprinosi smanjenju zagađenja životne sredine.

Na otvaranju Konferencije je govorila i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kao i Robert Čoban, u ime organizatora, „Kolor Medija Komjunikejšns“.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti