Otvorena regionalna kancelarija DFC u Beogradu

Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler potpisali su u utorak Zajedničku izjavu kojom je ozvaničeno otvaranje regionalne kancelarije te korporacije u Beogradu.

Brnabić i Boler su otvorili kancelariju DFC onlajn, tako što su otkrili monitor na kojem je pušten snimak prostorija te kancelarije u Beogradu, a kojom je prošetao ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Izjava je potpisana u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog savetnika predsednika SAD Ričarda Grenela.

Predsednik je napomenuo da dolazak DFC u Beograd, uz simbolički značaj, odnosno signal investitorima da dođu da ovde posluju, znači i realizaciju projekata, istakavši da to ima ogromnu važnost za naše građane, ali i za dalji privredni rast naše zemlje.

„Mi smo u prošloj godini imali trgovinski maksimum sa SAD, od 854 miliona dolara. Verujemo da za pet godina to može da bude dvostruko više, a za Srbiju je izuzetno važno što DFC hoće da učestvuje u garantnim šemama za mikro, mala i srednja preduzeća“, rekao je Vučić.

Photo-ilustration: Pixabay

Specijalni izaslanik predsednika SAD je ukazao na to da je potrebno da prođe godinu dana kako bi građani Srbije osetili boljitak, nakon potpisanog ekonomskog sporazuma, a da politički deo dijaloga treba da sačeka dok se u privredi ne pokaže napredak.

„Hoćemo da ispunimo obećanja koja smo ranije dali zvaničnicima Srbije, ne želimo samo da se bavimo rečima nego i da se usmerimo na ekonomski razvoj u korist naroda“, naglasio je Grenel.

Boler je naveo da su u Beograd doputovali predstavnici šest američkih vladinih agencija, što je znak snažnih odnosa Srbije i SAD, pri čemu je najavio da će kancelarija DFC u glavnom gradu Srbije biti stalna.

Direktor kancelarije DFC-a u Beogradu Džon Jovanović rekao je da je ovo za njega najveća čast i odgovornost i da je njegov zadatak ekonomski razvoj regiona i da Balkan postane simbol mira i prosperiteta i mesto u koje će se mladi vraćati i zapošljavati.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti