Kina će do 2060. godine biti ugljenično neutralna

Si Đinping se obratio putem video linka prisutnima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku i rekao da će Kina u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom povećati svoja zalaganja u smanjenju emisije ugljen-dioksida i planira da do 2060. godine postane ugljenično neutralna.

Predsednik je pozvao i ostale da se pridruže „zelenoj revoluciji“, a Kina želi da do kraja ove decenije smanji zagađenje i izgubi neslavno prvo mesto na listi najvećih zagađivača gasom na svetu.

Kina je najveći dobavljač gasa za grejanje na planeti, ali je i zemlja koja je svetski lider u obnovljivoj energiji. Poslednjih godina zauzuma sve snažnije stavove o klimatskim promenama, a Đinping je obećao i da će povećati svoj doprinos usvajanjem snažnijih političkih mera i težiti inovativnom, koordiniranom, zelenom i otvorenom razvoju.

Đinping želi da postigne ugljeničnu neutralnost za 40 godina i ova izjava se istorijska jer je ovo prvi put da Kina pravi konkretne planove za postizanje nulte emsije CO2.

Ovi planovi se poklapaju sa  rezultatima istraživanja Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) je iznela podatak da bi emisija ugljen-dioksida koja se oslobađa sagorevanjem fosilnog goriva mogla da bude smanjena za 70 odsto do 2050. godine i potpuno otklonjena do 2060. godine.

Kako bi se to postiglo, udeo obnovljivih izvora energije u primarnom snabdevanju energijom trebalo bi da bude povećan na 65 odsto do 2050. godine sa nivoa od 15 odsto iz 2015, navedeno je u izveštaju, a prenela je agencija Rojters.

Situacija se menja i u Nemačkoj, pa je energetska kompanija RWE, koja je najveći emiter ugljendioksida u Evropi 2018. godine, najavila u zvaničnom saopštenju da će do 2040. godine biti ugljenično neutralna.

„Svaki izvor energije ima svoju eru, sada je počela era obnovljivih izvora energije“ izjavio je Martin Šmitz izvršni direktor RWE-a i dodao da je kompanija opredelila i 1.5 milijardi evra godišnje za dalje investicije u proširivanje kapaciteta na obnovljive izvore energije.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti