Američka razvojna banka stiže u Srbiju

Foto-ilustracija: Pixabay

„Dolazak američke razvojne agencije DFC u Beograd je sjajna vest za srpsku ekonomiju i snažan signal za buduće investitore“, rekao je potpredsednik Američke privredne komore u Srbiji, Ivan Miletić.

Prvi put jedna od najmoćnijih američkih finansijskih organizacija, američka razvojna agencija DFC otvoriće svoje predstavništvo u Beogradu, jedinu takvu kancelariju u regionu. Radi o organizaciji, čiji je godišnji budžet preko 60 milijardi dolara.

„DFC je najprostije rečeno američka razvojna banka osnovana kako bi se finansirali energetika, transport, infrastrukturni projekti u zemljama u razvoju, ali DFC investira i u manje projekte kao što je žensko preduzetništvo“, objasnio je Miletić.

Pročitajte još:

Finansijska pomoć DFC omogućiće napredak srpske privrede, dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta, a Srbija sa otvaranjem ove kancelarije postaje ekonomski centar Balkana.

„Moglo bi da se kaže da je Srbija već ekonomski centar u regionu i to se vidi po predstavništvima koja su već otvorena, a otvaranje kancelarije DFC-a to samo potvrđuje“, rekao je Miletić.

Vrednost budućih investicija je za sada još u domenu nagađanja, ali ako se zna da su američke kompanije već investirale oko četiri milijarde dolara u Srbiji dolazak DFC-a će ta ulaganja značajno pojačati.

Photo-illustration: Pixabay

„Već krejem meseca ćemo znati više, a može se pretpostaviti nastavak ulaganja u zdrastvo i infrastrukturu. Svaka najava ekonomskih integracija je sjajna vest za region, a sprovođenje ovakvih sporazuma je najvažnije. Polazna tačka je da bolja saradnja u ekonomiji doprinosi i boljim političkim odnosima a brži protok robe i ljudi je ključ za razvoj regiona. Mi ćemo i dalje podržavati ovakve dogovore“, optimističan je potpredsednik Američke privredne komore u Srbiji.

Američke kompanije u Srbiji investirale su četiri milijarde dolara i zapošljavaju 20.000 ljudi, dok su ukupne investicije svih kompanija koje su članice Američke privredne komore iznose 14 milijarde a u njima je zaposleno 100.000 ljudi.

„Otvaranje kancelarije DFC-a u Beograd, koju je najavio i njen direktor Adam Boler, učiniće nas vidljivijim na svetsoj mapi“, zaključio je Miletić.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti