„Dženeral motors“ ulaže u „Nikola motor“

Foto-ilustracija: Pixabay

Akcije „Nikola korporacije“, koja proizvodi vozila na baterije i vodonik, ponovo su vrtoglavo porasle, pošto je „Dženeral motors“ objavio da preuzima 11 odsto udela u kompaniji.

Osim što su za ulog od dve milijarde dolara kupili akcije „Nikola motora“ iz „Dženeral motorsa“ su najavili i da će se do kraja 2022. godine na tržištu naći „Nikolin“ „badžer“, prvi kamionet na električni pogon sa baterijama na vodonik.

Akcije „Nikole“ su posle ove finansijske transakcije skočile za 45 odsto, dok su akcije „Dženeral motorsa“ porasle za skoro devet odsto. GM će postati ekskluzivni dobavljač baterija za celu Evropu za kamione „Nikole“ iz klase 7/8, prenosi Si-En-Bi-Si.

„Ovo strateško partnerstvo sa „Nikolom“, vodećom kompanijom u ovoj industriji, doprineće daljem unapređenju potpuno nove litijum baterije i hidrotek sistema baterija GM“, navela je direktorka GM Meri Bar u zvaničnom saopštenju.

Osnivač i izvršni direktor kompanije „Nikola“, Trevor Milton, ističe da će partnerstvo omogućiti ovoj kompaniji pristup već proverenim delovima, tehnologiji ultijum baterija i programu razvoja vrednom više milijardi dolara.

„Nikola odmah dobija decenijsko znanje o dobavljačima i proizvodnji, verifikovane i testirane pogonske sisteme, inženjering svetske klase i veliko poverenje investitora. I što je najvažnije, „Dženeral motors“ ima lični interes da „Nikol“‘ bude uspešan“, dodaje Milton.

Akcije „Nikole“ su se pojavile na berzi 4. juna posle spajanja sa kompanijom VektoIK, javnom trgovinskom firmom za specijalnu namenu, a koju vodi bivši potpredsednik „Dženeral motorsa“, Stiven Girski.

Izvor: RTS/CNBC

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti