Ana Brnabić: Važno je da sačuvamo što čistiju Srbiju za buduće generacije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, zajedno sa ministrima u Vladi Srbije i predstavnicima Grada Beograda, u programu čišćenja priobalja Savskog jezera, kod ušća Topčiderske reke u Čukarički rukavac.

Brnabić je tom prilikom naglasila da je Vlada Srbije i na ovaj način želela da da građanima primer da čistiti nije sramota, da je to jedan vid patriotizma i da je važno da sačuvamo što čistiju Srbiju za buduće generacije.

Kako je dodala, Vlada Srbije je dala primer i osnivanjem Ministarstva zaštite životne sredine.

Ana Brnabić je istakla da se sada radi na Poglavlju 27, koje se odnosi na ekologiju, a biće jedno od najtežih i najskupljih u procesu evropskih integracija, i poručila da je zaštita životne sredine važna pre svega zbog naše zemlje i generacija koje dolaze.

– Molim sve građane da, kao što smo mi ovde pokupili plastične flaše, da učine to isto, jer od svih nas zavisi kako će naša zemlja izgledati, istakla je Brnabić.

U akciji čišćenja priobalja Savskog jezera, kod ušća Topčiderske reke u Čukarički rukavac učestvovali su i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ministar finansija Siniša Mali, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Vlada Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine i Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda organizovali su veliku zajedničku akciju čišćenja priobalja Savskog jezera od pet ambalaže, kao podršku ovogodišnjoj globalnoj kampanji o uklanjanju plastičnog otpada i smanjenju upotrebe plastike.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje sa ciljem da se skrene pažnja na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti