Francuski parlament usvojio zakon o klimi, ekološki aktivisti negoduju

Foto-ilustracija: Pixabay

Francuski parlament usvojio je kompromisni zakon o klimi koji treba da dovede do promena u saobraćaju, stanovanju i industriji, dok ga ekološki aktivisti kritikuju.

Ekološki aktvisti navode da novi zakon nije ambiciozan, ondosno da neće ni dovoljno brzo ni u potrebnoj meri smanjiti emisiju ugljenika.

Zakon, koji je snažno podržao predsednik Francuske Emanuel Makron, tiče se ključnih pitanja francuske kulture i ekonomije i odnosi se, između ostalog, na uzgoj životinja, istorijske zgrade, i na avionsku i industriju motornih vozila.

Posle višemesečnog „natezanja“ oko nekoliko odredaba, kompromisni predlog zakona usvojila su oba doma parlamenta.

Zakon predviđa mere koje treba da smanje zagađenje od automobila, postepenim isključivanjem najvećih zagađivača iz saobraćaja, zatim pomoć za renoviranje energetski neefikasnih domova i zgrada, i zabranu domaćih letova kraćih od dva i po sata, pod uslovom da na tim linijama postoji železnički saobraćaj.

Aktivisti optužuju Makrona da nije ispunio obećanje, jer zakon, kako navode, ne uvodi ekologiju u svakodnevni život stanovništva.

Manja grupa aktivista protestovala je danas ispred parlamenta zbog usvajanja zakona, a na skupu je rečeno da će „morati da nastave sa neposlušnošću, protestima i podnošenjem tužbi“.

Makron je podržao plan EU, objavljen prošle nedelje, čiji je cilj smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte od najmanje 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. do 2030. godine.

Okupljeni demonstranti rekli su da zakon neće dozvoliti Francuskoj da ostvari taj cilj.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti