Fond za nauku RS finansiraće 16 projekata iz oblasti društvenih i humanističkih nauka

Foto-ilustracija: Pixabay (DariuszSankowski)

Fond za nauku Republike Srbije u naredne dve godine će u okviru Programa Identiteti finansirati 16 projekata iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Na konkurs su pristigle prijave 1300 istraživača iz 106 naučnoistraživačkih organizacija sa 160 predloga projekata, od kojih je odabrano 16 projekata na kojima će učestvovati 115 istraživača iz 29 naučnoistraživačkih organizacija. Na odabranim projektima, 10 rukovodilaca projekata su žene.

Sve prijave prošle su kroz prvi i drugi stepen evaluacije. Prvi stepen podrazumevao je ocenjivanje od strane nezavisnih inostranih recenzenata prema kriterijumima izvrsnosti, uticaja i realizacije. dok je drugi stepen evaluacije predloga projekata vršio Programski odbor za evaluaciju koji čine pet inostranih stručnjaka.

Pročitajte još:

Prema pravilima Akta o ciljevima, načinu realizacije i uslovima finansiranja projekata u okviru Programa Identiteti, da bi Predlog prošao evaluaciju Programskog odbora za evaluaciju, ocena iz drugog stepena evaluacije ne sme biti manja od 70 poena.

Konačna ocena evaluacije dobija se množenjem ocene iz prvog stepena evaluacije faktorom 0,6 i sabiranjem sa ocenom iz drugog stepena evaluacije pomnožene sa faktorom 0,4, navodi se na sajtu Fonda za nauku Republike Srbije.

Ukupan budžet odobrenih projekata iznosi 1.999.993,80 evra, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije. Minimalni odobreni budžet projekta iznosi 73.063,30 evra, dok maksimalni odobreni budžet projekta iznosi 145.763,81 evra.

Nosioci projekata su naučnoistraživačke organizacije iz Beograda, Niša, Novog Sada, i Sremske Kamenice, a kao partneri na projektu učestvuju naučnoistraživačke organizacije iz Beograda, Novog Sada, Niša, Novog Pazara, Sremske Kamenice i Kosovske Mitrovice.

U narednom periodu Fond za nauku obavestiće rukovodioce, čiji su predlozi projekata odobreni za finansiranje, o daljim koracima i pripremi dokumentacije za potpisivanje ugovora o finansiranju realizacije projekata.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti