U zagrljaju nauke – tri godine uspešnog rada i otvaranje novog programa

Foto: Fond za nauku

U prostorijama Jugoslovenske kinoteke svečano je obeleženo tri godine od osnivanja Fonda za nauku Republike Srbije. Svečanosti su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, predstavnik Srpske pravoslavne crkve vikarni episkop hvostanski Justin, državni sekretari i pomoćnici ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, rektori univerziteta, dekani i direktori naučno-istraživačkih organizacija, predstavnici Fonda za nauku, a video porukom se prisutnima obratio i predsednik međunarodne asocijacije Science Europe, dr Mark Šilc.

„Za ove tri godine Fond za nauku Republike Srbije prešao je dugačak put. Od vizije kako bi institucija trebalo da izgleda, stvaranja pravnih okvira i procedura, obezbeđivanja sredstava, preko okupljanja stručnog tima, došli smo do toga da je Fond dostigao standarde sličnih institucija u inostranstvu koje postoje mnogo duže od nas. To su pre svega visok kvalitet projekata, međunarodna kompetitivnost i nezavistan i nepristrasan rad“, istakla je direktorka Fonda dr Milica Đurić-Jovičić.

U proteklom periodu, uprkos otežanim uslovima rada zbog pandemije koronavirusa, Fond je podržao realizaciju 282 projekta u okviru pet programa, na kojima je angažovano 1.737 istraživača. Ukupna sredstva za finansiranje projekata iznose 43,9 miliona evra, i uložena su u rad istraživača, opremu, materijale, publikacije, međunarodnu saradnju i naučno-istraživačke organizacije.

Ovom prilikom Fond za nauku je otvorio novi program pod nazivom IDENTITETI. Radi se o prvom programu za finansiranje naučno-istraživačkih projekata iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, čime se naučnoj zajednici omogućava da se bavi istraživanjima koja su od izuzetne važnosti za društvo. Sve informacije o otvorenom javnom pozivu su dostupne na sajtu Fonda za nauku.

„Predviđeno trajanje projekata u okviru programa IDENTITETI je do dve godine. Ukupan budžet programa iznosi dva miliona evra, a maksimalni iznos budžeta po pojedinačnom projektu je 150.000 evra. Program će se baviti istraživanjem tema poput etničkih, nacionalnih, prostornih, ekonomskih, socijalnih, rodnih, kulturnih i umetničkih identiteta, politikama identiteta, kao i drugim oblastima iz društveno-humanističkih nauka koje se bave identitetom, a koje su od značaja za Republiku Srbiju“, kaže dr Đurić – Jovičić.

Direktorka Fonda za nauku najavila je još javnih poziva za realizaciju različitih projekata u okviru drugih programa koje Fond za nauku podržava, čime će se nastaviti ulaganje u razvoj nauke u Srbiji.

„Svi napori i sredstva uloženi u realizaciju naučno-istraživačkih projekata uloženi su u budućnost celog društva, budući da nauka i njeni rezultati poboljšavaju kvalitet života svih nas. Zahvaljujući upravo tim naporima bliži smo zajedničkom cilju – stvaranju društva zasnovanog na znanju. Nauka je svuda oko nas, unapređuje naše živote i svi moramo da prihvatimo njena dostignuća i rezultate. Nauka nije samo potraga za istinom, već i potraga za svrhom“, zaključuje dr Milica Đurić – Jovičić.

Izvor: Fond za nauku Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti