Naučno-tehnološki park Beograd: Na jesen poziv startapovima za dodelu grantova

Foto-ilustracija: Pixabay (gerald)

Naučno-tehnološki park Beograd (NTP) objaviće na jesen poziv startapovima za dodelu grantova, rekla je eKapiji na ovogodišnjoj konferenciji D Days Gordana Danilović Grković, direktorka NTP-a.

“Do sada imamo jako dobra iskustva, jer nam se za jedan grant javi između šest i deset startapova. Prošle godine smo razvili jako dobru mentorsku mrežu za startapove, jer to znanje koje mreža ima, je vrlo značajno za one koji žele da pokrenu svoje ideje. Pozivamo sve mlade u Srbiji, inženjere, sve one koji inovativno razmišljaju, da prate NTP od jeseni, i biće objavljen novi poziv za grantove i taj naš program Rising Stars za mentorsku i drugu edukativnu podršku”, poručila je Danilović Grković.

Istakla je da je Srbija sada u fazi razvoja jednog uređenog inovacionog ekosistema, i to je dosta dobra faza, mnogo toga dobrog se izdešavalo, mnogo je različitih inicijativa. 

“Stvoriti sada sistem sa zakonodavnim okvirom koji može da isprati ovaj razvoj je izuzetno važno, a ono što NTP posebno radi, između sveg ostalog, jeste akceleracija biznis ideja na početnom nivou. Kada imate ideju i želite da je plasirate, a treba vam početni kapital i znanje, onda vam treba ubrzanje, a tu smo mi kao važan partner, zajedno sa Vladom Švajcarske”, poručila je ona.

Uz pomoć te vlade imaju mogućnost da podignu do 100 startapova, i to ne samo u Beogradu, već i celoj Srbiji, pogotovo uz pomoć naučno-tehnoloških parkova u Novom Sadu i Nišu.

“Iza nas je jedna faza „capacity building-a“ za Niš i Čačak, kako bi mogli da postanu što bolji instrument razvoja u svojim sredinama, jer nije nam cilj da razvijamo samo Beograd, nego i regione. Pratimo i razvoj NTP parka u Banjaluci, započeli smo njegovo osnivanje, i jako se radujemo toj ideji. Oni su sad u početnoj fazi da ovladavaju metodologijom šta je to naučno-tehnološki park, kakva je to vrsta instrumenta, šta treba da urade i u fazi su pripreme za gradnju. Paralelno sa gradnjom mi ćemo sa njima raditi na razvoju kapaciteta i startap zajednice”, dodaje ona.

Za ovih šest godina 140 kompanija je razvijalo svoje inovacije u NTP Beograd, 1.300 inženjera je bilo angažovano, a kompanije sada izvoze u 50 zemalja sveta.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti