Počinje serijska proizvodnja automobila sa solarnim panelima

Holandska kompanija „Lajtjir“ (Lightyear) je 2019. godine predstavila prvi automobil sa solarnim panelima. Sada najavljuju da će za nekoliko meseci početi serijsku proizvodnju automobila „Lajtjir 0“.

Jedinstveni model ove kompanije može da se puni kao i svi električni automobili, ali i pomoću solarnih panela koji se nalaze na krovu, haubi i gepeku. Dovoljno je da automobil bude izložen sunčevoj svetlosti, bilo na parkingu ili tokom vožnje i on se automatski puni, prenose svetski mediji.

Unutrašnjost ovog vozila je održiva i ekološki prihvatljiva, i proizvođač je koristio veganske materijale. Vozačima je na raspolaganju ekran osetljiv na dodir, a zbog bolje aerodinamičnosti, ugrađene su kamere umesto retrovizora.

Pomoću solarnog punjenja vozilo ima dnevnu autonomiju do 60 kilometara, međutim mora biti sunčan dan. Kada se baterija vozila napuni na punjaču, puna autonomija iznosi 500 kilometara.

“Na godišnjem nivou, u zavisnosti od lokacije, „Lajtjir 0“ može da obezbedi između 5.000 i 10.000 km vožnje solarnim punjenjem”, poručuju iz kompanije.

Prve isporuke ovog modela očekuju se već u novembru, biće proizvedeno svega 946 automobila po ceni od 250.000 evra. Kako je ovaj automobil veoma skup, iz kompanije najavljuju da rade na dosta pristupačnijem modelu, takođe na solarni pogon, koji bi trebalo da bude “lansiran” do 2025. godine i po početnoj ceni od 30.000 evra.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti